Az orosz A Sberbank kivonul az európai piacról

Az orosz A Sberbank kivonul az európai piacról

Kivonul az európai piacról a Sberbank – jelentette be szerdán a pénzintézet. „A csoport leánybankjainak rendellenes pénzkiáramlással, valamint az alkalmazottak és a fiókok biztonságát fenyegető veszélyekkel kell szembenéznie. Az orosz központi bank vonatkozó utasítása miatt a Sberbank nem lesz képes likviditást biztosítani európai leányvállalatainak” – áll a pénzintézet közleményében.

Az Ukrajna elleni orosz háború miatt amerikai, uniós és brit szankciók hatálya alá került állami tulajdonú bank közölte, hogy leánybankjai magas tőketartalékkal és eszközminőséggel rendelkeznek, az ügyfelek betétjeit pedig a helyi jogszabályoknak megfelelően biztosították.

Szerdán vált ismertté, hogy az osztrák Pénzpiaci Hatóság (FMA) az Európai Központi Bank kérésére betiltotta a Sberbank Europe AG üzleti tevékenységét. A bank számára külső könyvvizsgálót jelöltek ki.

Hírdetés

Február 28-án a Cseh Nemzeti Bank megkezdte a Sberbank csehországi leányvállalata engedélyének visszavonását. Az EKB ugyanezen a napon jelentette be a Sberbank Europe AG, valamint horvátországi és szlovéniai leányvállalat likviditási problémák miatti csődkockázatát. Az EU Egységes Bankszanálási Testülete 24 órás moratóriumot rendelt el a Sberbank Europe AG (Ausztria), a Sberbank d.d. (Horvátország) és a Sberbank banka d.d. (Szlovénia) esetében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) éjjel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

2021 novemberében a Sberbank egyik leányvállalata megállapodást kötött a szerbiai MK csoporttal (AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska Banka d.d., Kranj és Agri Europe Cyprus Limited), hogy eladja közép- és kelet-európai – bosznia-hercegovinai, horvátországi, magyarországi, szerbiai és szlovéniai – leányvállalatait. Így a Sberbanknak Ausztriában, Németországban és a Cseh Köztársaságban maradtak leányvállalatai. Február 28-án vált ismertté, hogy az AIK Bankával kötött üzletet „lezárták”.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »