Az örmény genocídiumra emlékeztek Nyíregyházán

Az örmény genocídiumra emlékeztek Nyíregyházán

Az örmény genocídium 105. évfordulójára emlékeztek július 25-én, szombaton Nyíregyházán, az örökösföldi görögkatolikus templom udvarán álló kereszteskőnél.

Az örmény genocídium 1915. április 24-én kezdődött és három hónapig tartott, ez idő alatt mintegy másfél millióan vesztették életüket, és egymillió embernek kellett elmenekülnie Törökországból.

Nyíregyháza városában öt éve egy kereszteskő, hacskár állít emléket a népirtásnak az örökösföldi görögkatolikus templom udvarán, melyet a genocídium 100. évfordulóján állítottak.

A Szentírásban van egy érdekes rész: Jeruzsálembe való bevonulásakor gyermekek éljenzik és ünneplik Krisztust, és azt mondják neki a farizeusok, hogy hallgattassa el őket. Krisztus válaszol: ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak megszólalni. Tudjuk, hogy a történelemben megint olyan időket élünk, amikor egyre hangosabban mondják: hallgattasd el ezeket, akik Krisztusról, akik európai értékről, akik emberségről beszélnek – mondta Szabó Tamás, a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális helynöke, korábban örökösföldi parókus.

Hírdetés

A találkozón a Nyíregyházi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat megalakulásának 25. évfordulójáról is megemlékeztek, melynek elnöke, dr. Malhazjan Armen főorvos elmondta, évente mindig megrendezik az örmény hagyományőrző napot. „Első perctől kezdve megalapítottuk az örmény klubot, ennek nagyon sok magyar tagja is van. Az örmény kultúra ápolása, az identitás megtartása a célunk, szerintem huszonöt év alatt nagyon sok mindent megtettünk annak érdekében, hogy megismerjék az örményeket. Emlékszem, amikor 1995-ben kiírták a választásokat, a városi televízió csinált egy riportot, hogy szükség van-e az örmény önkormányzatra, illetve hogy ismerik-e az örményeket. Akkor nagyon sokan azt nyilatkozták, hogy azt sem tudják, hogy kik az örmények. Mi a huszonöt év alatt bemutatkoztunk, teltházas koncertjeink voltak, kiállításaink és nagyon komoly rendezvényeink”.

Az írás teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye/Nyíregyháza.hu

Fotó: Trifonov Éva/Nyíregyháza.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »