Az orlandói gyászmenetbe hajtott egy autó

Incidensek és egy baleset is megzavarta az orlandói szórakozóhelyen egy hete lemészárolt áldozatok temetését. Egy figyelmetlen sofőr a gyászmenetbe hajtott; a balesetben két rendőr megsérült. A szertartáson melegellenes aktivisták is tüntettek. Berlinben ellenben több mint ezren hajtottak fejet a brutálisan kivégzett civilek emléke előtt. Az M1-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint az orlandói mészárlás kampánytéma lett az Egyesült Államokban. Nógrádi György úgy véli: a radikalizálódott magányos terroristákat még lakossági bejelentések alapján is nagyon nehéz kiszűrni. 

Egymás után helyezik végső nyugalomra a múlt vasárnapi orlandói mészárlás áldozatait. 49-en haltak meg a Pulse nevű melegbárban elkövetett vérengzésben. Az egyik áldozat temetését azonban kisebb incidens előzte meg. Az egyik, nyíltan melegellenes egyház aktivistái némán tiltakoztak a megemlékezésen, a jelenlévő mintegy 200 ellentüntető azonban megakadályozta, hogy megzavarják a szertartást.

A nyomozók közben még mindig azt vizsgálják, mi motiválta a vérengzés elkövetőjét Omar Mateent. A CIA vezetője szerint nem állt kapcsolatban egyetlen radikális szervezettel sem, noha több militáns csoportot is támogatott. Omar Mateen volt feleségét is letartóztatták: a rendőrség gyanúja szerint tudott a férfi tervéről, de nem jelentette a hatóságoknak, ezért börtönbe kerülhet.

A közmédiának nyilatkozó Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő úgy vélekedett, a decemberi San Bernardinó-i illetve az orlandói mészárlást is radikalizálódott magányos terroristák követték el, akiket még lakossági bejelentések révén sem lehet igazán kiszűrni.

A tragédia újabb lökést adott a sokat bírált amerikai fegyverviselési szabályok esetleges szigorításának is. A washingtoni törvényhozás első körben már napirendre tűzte azt a törvény tervezetet, ami alapján a terrorgyanús személyek listáján nyilvántartott amerikai állampolgárok nem vásárolhatnának lőfegyvereket. A szenátorok jövő héten szavaznak a javaslatról.

]Mindeközben világszerte folytatódtak a megemlékezések. Berlinben több mint ezren vettek részt a szombat esti virrasztáson. Az áldozatok emlékére szivárványszínben világították meg a Brandenburgi-kaput.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »