Az origo.hu lehet az új, online médiabástya, a „jó hírek” webkikötője

Az origo.hu lapjaira kerülhet az MNB alapítványaiból finanszírozott vs.hu. A HVG friss értesülései szerint a közös tulajdonba került vs.hu és az origo.hu egyre közelebb kerül egymáshoz, mi több a jelek szerint ez a folyamat az erősen kormányközeli faktor.hu-tól leigazolt szerkesztők felügyelete alatt játszódhat le.

Az Origót tartalomigazgatóként irányító György Bence korábban amúgy is faktor.hu vezetőjeként dolgozott, ezért nem meglepő, hogy most elhozza a saját embereit is. Eközben a vs.hu főszerkesztője egy jelenlegi origo.hu-s lehet. 

Mint az imárron közismert, a közelmúltban kiderült, hogy az egyébként markánsan kormánykritikus vs.hu az MNB alapítványainak a pénzéből több mint 500 millió forintot markolt fel.  A vs.hu főszerkesztője előbb azt mondta, hogy erről a titkos támogatásról a legtöbb munkatárs nem tudott, de ezzel együtt büszke az ebből a pénzből elállított tartalomra. Még azt is állította, hogy politikailag független maradt ő is, a lap is, később azonban lemondott, az online médiafelület számos munkatársa, beosztottja pedig felmondott. Iparági források szerint azonban a vs.hu egyelőre azért nem zárhat be olyan könnyen, mert korábban elvállalt szerződéseit még teljesíteni kell.

Másrészt meg sokak szemében egyszerű beismerésként is értelmezhető lenne az, ha azután húzza le a rolót, miután közpénz-támogatására fény derült. Ezért a lap megmarad, esetleg „magazinosabb” jelleget kap. A vs.hu eddig forgalom-vásárlással tornászta fel az olvasottságát, most azonban a portált beköthetik az origo.hu főlapjára, ami a közös kiadócég miatt nem is lenne meglepő húzás.

A kiadócéget, a New Wave Médiát tulajdonosi körén keresztül Matolcsy György unokatestvéréhez köti a szakma egy része, de ezt a múlt héten a botrány hatására – évek óta először – cáfolta a cég ezt a háttérinformációt. Nem mellesleg laikus szemmel egyébként teljesen feleslegesnek tűnik az, hogy az origo.hu és a faktor.hu egyszerre fennmaradjon az átalakítások után is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »