„Az Orbán-kormány beismerte a korrupciót”

Az LMP szerint az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár felmentése évek óta az első olyan alkalom, amikor a kormány beismeri a korrupciót – mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen az Új nemzedék újratöltve program gyanús és cél nélküli pénzköltéséről is beszélt.

Hadházy Ákos a most 25. alkalommal megtartott korrupcióinfós sajtótájékoztatók fontos eredményének nevezte, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden kezdeményezte Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár felmentését. Hangsúlyozta: Farkas Flórián mellett a volt államtitkár a leginkább felelős a Híd a munka világába program szabálytalanságaiért. Az LMP társelnöke szerint a menesztés is azt mutatja, hogy a korrupciógyanús ügyeknek lehet következményük, ezért az LMP folytatja ezek feltárását.

Hadházy Ákos ilyen ügynek tartotta az Új nemzedék újratöltve programot, amelyben szerinte gyanúsan és cél nélkül folynak el a pénzek.

11 milliárd forintból költenek

Mint mondta, a Fidesz ifjúsági szervezetéhez, a Fidelitashoz közel álló Új Nemzedék Központ Kft. összesen 11 milliárd forintot költhet el ifjúságfejlesztésre, ennek egy része az ötmilliárd forintos Új nemzedék újratöltve program. Úgy fogalmazott: a programban „milliók röpködnek”, például csak projektmenedzsmentre 100 millió forintot költöttek, egyéb szakértői költségekre 250 milliót, marketingre, kommunikációra 340 milliót terveztek be, de 25 millió forintot fordítottak például egy „tudás- és tapasztalathasznosítást biztosító megoldások kifejlesztéséről” szóló tanulmányra is.

Az LMP társelnöke úgy vélte: ha a kormány valóban az új nemzedékeket akarja támogatni, akkor ezt sokkal egyszerűbben és hatékonyabban megtehetné azzal, hogy ösztöndíjakat ad ebből pénzből a tehetséges fiataloknak. Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúsági szakszóvivője azt mondta: jelenleg nem létezik magyar ifjúságpolitika, a programok nem az ifjúság boldogulását segítik, hanem a „haverok zsebeinek betömködését”. Közölte: azt várják a kormánytól, hogy végre a fiatalokat állítsa politikájának középpontjába, valamint hagyjon fel a közpénzeket és uniós pénzeket „lecsapoló” programokkal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »