Az ónos eső miatt másodfokú riasztások vannak érvényben

Az ónos eső miatt másodfokú riasztások vannak érvényben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is figyelmeztetést adott ki az autósoknak.

Pest és Nógrád megye több járásában is másodfokú riasztás van érvényben az ónos eső veszélye miatt. Emellett több járásban – köztük Budapesten – elsőfokú riasztás van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint további elsőfokú riasztásokra lehet számítani Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A délelőtti órákban havas eső, ónos eső, majd eső lesz jellemző. Az ónos eső várható mennyisége maximum 1 milliméter – írták.

A havazás legtovább az északkeleti országrészben tarthat ki, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében akár 5 centiméternyi hómennyiség is összegyűlhet.

Az éjjel érkezett csapadékrendszer a nap folyamán kelet felé fokozatosan elhagyja a térségünket. “A csapadékrendszer átvonulását követően kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem várható” – közölték.

Hírdetés

Aki teheti, az ónos esővel érintett területeken ne induljon útnak! – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője

Mukics Dániel azt kérte: mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Ha elkerülhetetlen az utazás, csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak el.

Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot, és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt, arra az esetre, ha elakadnának, vagy hosszabb ideig kellene várakozni – ajánlotta a szóvivő.

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot – fűzte hozzá.

Mukics Dániel azt javasolta, hogy használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű eszközökre.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni – írta az OKF szóvivője.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »