Az önkormányzatok költségvetéséből finanszíroznák a szociális csomagot?

Az önkormányzatok költségvetéséből finanszíroznák a szociális csomagot?

A közszolgálati RTVS Öt perccel 12 előtt című vitaműsorában Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) és Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője az inflációellenes szociális segélycsomagról fejtette ki véleményét.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány az elmúlt kilenc hónapban semmilyen segítséget nem nyújtott az embereknek. Ezt a véleményt egyáltalán nem osztotta vitapartnere, aki úgy vélekedett, hogy számos intézkedés történt.

Eštok megjegyezte, hogy az egyetlen inflációellenes támogatás a kormány részéről az egyszeri 75 eurós segély volt a gyermeket nevelő családoknak. Az a javaslat, amelyről a parlament jelenleg tárgyal Igor Matovič pénzügyminiszter egy újabb bolondos ötlete. Arról nem tud, hogy a Hlas-SD által benyújtott javaslatra a miniszter reagált-e egyáltalán.

Hírdetés

A pénzügyminiszter javaslatainak finanszírozásával kapcsolatban elismerte, hogy jobbára az önkormányzatok szívnák meg. De nem kerülnének a negatív tartományba, mert jövőre megemelt támogatásban részesülnek majd.

Šutaj Eštok kifejtette: nem bízik a kormány számításaiban és mint megjegyezte nemcsak őt, hanem a Szlovákiai Városok és Falvak Társulását (ZMOS) is sérti a dolog, és az elvont pénz hiányozni fog a településeknek.

Szóba került a pedagógusok fizetésének emelése is.  Šipoš szerint más szakmák képviselői esetében is időszerű lenne ez, és a kormánynak meg is van az erre vonatkozó megoldása, de részleteket nem árult el. Mint mondta: most a rászoruló családok megsegítése van napirenden. A fizetésemelést az alkohol és a szerencsejáték további megadóztatásából finanszíroznák, de ezt állítólag az SaS blokkolja. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »