Az omikron feladja a leckét, át kell alakítani a vakcinákat

Az omikron feladja a leckét, át kell alakítani a vakcinákat

A koronavírus elleni vakcinák problémásak lehetnek az új vírusvariánssal, az omikronnal szemben. Átalakításuk pedig hónapokat vehet igénybe. Ezt nyilatkozta a Financial Times-nak a Moderna vezérigazgatója, Stephane Bancel.

Az ún „spike proteinek” nagyszámú mutációja, ami segít az omikronnak megtámadni az emberi testben található sejteket és a Dél-afrikai-Köztársasában való gyors terjedése Bancel szerint azt támasztja alá, hogy a jelenlegi vakcinák jövőre átalakításra szorulnak.

Hogy a most használatos vakcinák milyen mértékben védenek az új mutáns ellen, az a következő hetekben fog kiderülni. Ám a tudósok nem optimisták, jelentette ki a Moderna főnöke a kedden megjelent interjúban.

A szakembereket szerinte az nyugtalanítja, hogy az omikron variánsban talált 32-50 mutáció a tüskefehérjében van, amit a jelenlegi oltóanyagok a szervezet immunválaszának előidézésére „használnak”.

A G7-ek, vagyis a világ hét legfejlettebb államainak egészségügyi miniszterei  hétfőn abban egyeztek meg, hogy az omikron magas fertőzőképessége miatt „gyors bevetésre” van szükség, emlékeztet a Financial Times.

Hírdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „nagyon magasnak” ítélte az omikron variáns kockázatát.

Azoknak az államoknak a listája, ahol ezt az új variánst már kimutatták, egyre nő, főleg Európában. Ez oda vezetett, hogy több állam is szünetelteti dél-afrikai repülőjáratait és szigorú megelőző intézkedéseket foganatosítottak.

Az omikron előbb Európában volt, mint gondoltuk

A holland nemzeti közegészségügyi intézet szóvivője szerint már a november 19-23 közötti levett mintákból is szekvenáltak omikron variánst.

Egyelőre nem világos, hogy az érintett személyek jártak-e a dél-afrikai térségben. Az információt a BBC hozta nyilvánosságra.

Az omikron variánsról szóló hírek múlt héten láttak napvilágot, miután november 24-én a Dél-afrikai Köztársaságban kimutatták.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »