Az olimpiai zászló alatt vonulnak a migránsok

Az olimpiai zászló alatt vonulnak a migránsok

Tíz menekültstátusú sportoló vehet részt az olimpián. Ruházatukat a NOB biztosítja, a megnyitón pedig az olimpiai lobogó alatt szerepelnek majd. A megnyitóünnepség éppen két hónap múlva kerül megrendezésre Brazíliában.

„Amikor sportról van szó, mindegy, hogy valaki menekültként vagy szíriai állampolgárként indul. Az a fontos, hogy minden pillanatban a legjobbat nyújtsuk. Nagyon furcsa érzés lesz olimpián szerepelni, mindannyian tudjuk, hogy sokkal nagyobb figyelmet kapunk majd, mint ha a saját országunk zászlója alatt szerepelnénk” – mondta Rami Anis, a menekültek olimpiai csapatának tagja.

„A családom, a barátaim és még nagyon sokan segítettek abban, hogy indulhassak az olimpián. Ez nagyon sokat jelent nekem, és büszke vagyok arra, hogy szerepelhetek Rióban. Nagyon megszenvedtem azért, hogy idáig eljussak. Valószínűleg sokat fogok sírni ott, Rióban, de az örömtől” – mondta Juszra Mardini, aki szintén a csapatot erősíti.

A menekültcsapatnak öt dél-szudáni, két-két szír és kongói és egy etióp sportoló tagja van. Ha valamelyikük aranyérmet nyer, a dobogón az olimpiai himnusz szól majd a tiszteletére – ruházatukat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság biztosítja. Az augusztus 5-i megnyitón utolsó előttiként vonulnak majd be a sportolók parádéján – az olimpiai zászló alatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »