Az olimpiai és paralimpiai érmeseket tüntette ki Orbán Viktor

Az olimpiai és paralimpiai érmeseket tüntette ki Orbán Viktor

A riói olimpián részt vevő sportolókat és parasportolókat tüntette ki a miniszterelnök és a köztársasági elnök az Országházban. A riói játékokon aranyérmet szerző sportolók a Magyar Érdemrend Középkeresztjét a csillaggal kapták meg. A többi között elismerésben részesült Hosszú Katinka, Kozák Danuta és Cseh László is. A miniszterelnök az érmet szerzett sportolókat a legjobbak legjobbjainak nevezte.

A Magyar Érdemrend Középkeresztjét a csillaggal kapták meg az olimpián érmet szerző magyar sportolók. A kitüntetést várhatóan nem fogják tucatszám visszaadni a jutalmazottak. A miniszterelnök elismerésben részesítette a többi között Hosszú Katinka és Cseh László úszókat, valamint Kozák Danuta kajakozót.

„Önök, akik az olimpián és a paralimpián bajnokok vagy dobogósok lettek, nem pusztán a legjobbak közé tartoznak a saját sportágukban, hanem a legjobbak legkiválóbbjai, mert akik Önök mellől rajtoltak el, akik Önökkel szemben léptek a pástra, azok a versenyzők sem akkor kezdték a szakmát, és mögöttük is hasonlóan kemény felkészülés állt” – fogalmazott a kormányfő.

Márton Anita súlylökő bronzérméért a magyar arany érdemkereszt kitüntetés járt. Tunkel Nándor erőemelő, paralimpikon, szintén harmadik helyezett lett az ötkarikás játékokon. Ő viszont a magyar bronz érdemkereszt kitüntetést kapta a miniszterelnöktől. De nem csak a kitüntetések tekintetében tesz különbséget a kormány az egészséges, illetve parasportolók között. Az azonos éremért járó pénzjuttatás is kevesebb a fogyatékkal élő sportolóknál.

„Mi azt gondoljuk, hogy a paralimpiai sportoló is olyan, mint minden más sportoló. Elképesztően nagyszerű az az eredmény, amit az olimpián hoztak. Mi azt gondoljuk, semmi különbséget nem szabad tenni paralimpikonok és más olimpikonok között, úgyhogy mi azt támogatjuk, hogy azonos javadalmazásban részesüljenek” – mondta Szabó Tímea, a PM társelnöke.

A szocialisták levélben kértek választ az emberi erőforrások miniszterétől arra a kérdésre, hogy miért kapnak kevesebb juttatást a paralimpikonok. Az MSZP fővárosi elnöke a tárca államtitkárának, Rétvári Bencének a válaszát idézte.

„Felhívom a figyelmét, hogy szakmai hibát követ el az, aki egyenlőség jelet tesz a fogyatékosok és az épek versenysportja, illetve versenyrendszere között, szükség van a differenciálásra, ahogy a többi sportoló esetében is” – olvasta fel Kunhalmi Ágnes.

A szocialista politikus emlékeztetett: a paralimpikonok jutalma 2012-ben az olimpikonok jutalmának 70 százaléka volt, idén már csak a fele.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »