Az olaszok katonákat küldenek Líbiába

Az olasz fegyveres erők ötvenfős speciális felderítőegysége indul Líbiába a következő órákban, és Róma további háromezer katonával kész részt venni az észak-afrikai országban tervezett nemzetközi műveletben – írta a Corriere della Sera olasz napilap csütörtökön.

Az olasz egység a Líbiában tartózkodó francia, brit és amerikai felderítőkhöz csatlakozik. Líbiában dolgozik az olasz titkosszolgálat negyven embere is. Az észak-afrikai országban kezdődő katonai misszióval Olaszország nyíltan szerepet vállal az ott zajló nemzetközi műveletben, amelynek célja az ország stabilitásának helyreállítása. Az olasz egységek hivatalosan a líbiai hatóságok felkérésére támogatják a nyugati szövetségeseket.

A speciális olasz egységek munkáját az olasz titkosszolgálatnak a külbiztonságért felelős hivatala (Aise) vezeti. Bevetésükről az olasz kormányfő döntött, akinek az olasz törvények értelmében „rendkívüli és sürgős” külföldi válsághelyzetekben nem kell a parlament felhatalmazását kérnie. A Corriere della Sera értesülései szerint a következő lépés háromezer olasz katona Líbiába küldése lesz, ha nemzetközi békemisszió indul az észak-afrikai államba. Ali Ramadan, a Tripoliban székelő „egyik” líbiai kormány külügyminisztere a lapnak úgy nyilatkozott, támogatja, hogy Olaszország vezesse a Líbiában tervezett beavatkozást azzal a feltétellel, hogy „minden akciót egyeztet velünk”.

Olaszország februárban szövetségesei rendelkezésére bocsátotta déli katonai támaszpontjait, közöttük a szicíliai Sigonellában és a Pantelleria szigetén levő légvédelmi bázist. A Washington Post korábban arról írt, hogy Rómában már aktív a líbiai nemzetközi beavatkozást irányító katonai parancsnokság, amelynek vezetését Itália kapta meg. Az olasz belügyminisztérium a Líbiában való fellépéssel számolva megerősítette a nemzetbiztonsági intézkedéseket.

Moammer Kadhafi 2011-es halála óta Líbiát két kormány és két parlament vezeti. Az egyik kormány és az iszlamisták irányítása alatt álló Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) Tripoliban székel. A nemzetközi közösség a 2014-es választásokat megnyerő parlamentet ismerte el, amely Tobrukban székel. Az ország más területeit az Iszlám Állam csapatai uralják. Az ENSZ közvetítésével líbiai nemzeti egységkormány állt fel, amelyről a Tripoli és Tobruk parlamentje decemberben írt alá megállapodást Marokkóban. Ezzel egy időben Rómában nemzetközi konferencián egyeztettek Líbia jövőjéről. Az Olaszországba érkező migránsok kilencven százalékát az emberkereskedők a líbiai partokról indítják el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »