Az olasz munkások elutasítják a COVID-igazolványokat, a kikötők blokkolásával fenyegetőznek

Az olasz munkások elutasítják a COVID-igazolványokat, a kikötők blokkolásával fenyegetőznek

Nyitókép: Alberto Pizzoli/AFP

Az olasz hivatalok tüntetésekre számítanak, ugyanis Olaszországban hamarosan kötelező lesz a COVID-igazolvány felmutatása a munkahelyeken. Az oltásról, a negatív tesztről vagy a covidon való átesésről szóló igazolás felmutatása pénteken lép érvénybe az olaszországi dolgozók számára. Amennyiben a kormány nem szünteti meg ezt a rendelkezést, a nápolyi, a genovai, illetve a trieszti kikötőben dolgozó munkások a kikötők blokkolásával fenyegetnek.

A trieszti kikötő több ezer alkalmazottjának csak a 40 százaléka van beoltva, a tesztelést pedig elutasítják, ugyanis a teszt ára 15 euró és az érvényessége csak 48 óráig tart.

Hírdetés

A kikötők  blokkolásától tartva a belügyminisztérium kompromisszumos megoldást kínált: a munkaadóknak ingyenes tesztelési lehetőséget kell kínálniuk a kikötő alkalmazottainak. A trieszti kikötő dolgozói azonban ezt az ajánlatot is elutasították, mondván a kikötőt addig fogják blokkolni, amíg ezt az „alkotmányellenes és diszkriminatív“ rendelkezést egész Olaszország területén nem fogják megszüntetni.

Azoknak az alkalmazottaknak, akik péntektől nem tudnak COVID-igazolványt felmutatni, lehetetlen lesz a belépés a munkahelyükre. A távollétet igazolatlan hiányzásnak fogják minősíteni, ezért fizetség sem jár érte.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »