Az olasz hatóságok lezárták a Sea Watch hajója körüli tengerszakaszt

A szicíliai Siracusa kikötőkapitánysága elrendelte a Sea Watch civil szervezetnek a kikötő partjainál lehorgonyzott hajója körüli tengerszakasz lezárását hétfőn, miután olasz ellenzéki pártok képviselői ismételten fel akartak jutni a fedélzeten tartózkodó 47 migránshoz. Hollandia ismételten nemet mondott a csoport befogadására.

A Sea Watch 3 nevű hajót tilos megközelíteni vagy közelében lehorgonyozni fél mérföldes körzetben.

A hatósági intézkedést azután hozták meg, hogy vasárnap három ellenzéki politikus motoros csónakot bérelt, és feljutott a Sea Watch 3-ra. A balközép Demokrata Párt (PD) pedig hétfőtől minden nap másik képviselőt akart a hajóra küldeni, az ott tartózkodó menedékkérők partra engedésének sürgetésére.

Maurizio Martina, a PD politikusa így Siracusa kikötőjében nyilatkozott a sajtónak, hangsúlyozva, hogy a hajón levő 47 embert azonnal partra kell engedni, el kell látni. “Nem lehet politikai propagandát folytatni emberek bőrén” – jelentette ki Martina.

Hírdetés

Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalára azt írta, hogy miközben az olasz sajtó és a baloldal viharos tengerre, “kutyahidegre” panaszkodik, és a hajón található gyerekekről cikkezik, a Sea Watchon “meztelen felsőtestű férfiakat, nyugodt tengert, füllhallgatós és mobiltelefonos személyeket látok”. Hozzátette: “Nem módosítom nézeteimet: Olaszországba csak a szabályokat betartva lehet megérkezni, máskülönben STOP”.

A római belügyi tárca vezetője bejelentette, hogy a legnagyobb olaszországi menedékkérő-tábor, a szicíliai Mineo bezárására készül, ahol a tavaly januári 2585-ről mára 1357-re csökkent az ott tartózkodók száma. A Rómához közeli Castelnuovo Di Porto menedékkérő-táborának bezárása már megkezdődött.

Salvini megjegyezte, hogy tavaly januárban a korábbi balközép kormánnyal több mint 3 ezren érkeztek az olaszországi partokra, míg az idén csak 155-en.

Ezzel egy időben a szicíliai Siracusa ügyészsége bejelentette, hogy vizsgálat megindítását mérlegeli Matteo Salvinivel szemben a hajón tartózkodók személyi szabadságának korlátozása címén. Hasonló vádakkal indult eljárás a belügyminiszterrel szemben tavaly augusztusban is, amikor majdnem egy hétig nem engedélyezte az olasz parti őrség Diciotti nevű hajóján levő 177 menedékkérő partraszállását. A mostani ügyben az olasz parlament illetékes bizottsága a héten dönt arról, hogy szavazásra bocsátja-e a belügyminiszterrel szembeni ügyészi eljárás kérdését.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »