Az olasz csizma sarkában – Zarándokúton a Pápai Magyar Intézet növendékei

Az olasz csizma sarkában – Zarándokúton a Pápai Magyar Intézet növendékei

A Pápai Magyar Intézetben, Rómában tanulmányokat folytató papok azzal a céllal indultak Dél-Olaszországba május második hétvégéjén, hogy Itália általuk kevésbé ismert részét is felfedezzék, bejárják a mesés Pugliát, nagyobb városait és legfőképpen megismerjék Szent Miklós kultuszát.

Az útra Terdik Sebestyén is elkísérte a papi közösséget, aki hosszú idő óta a római, a vatikáni látogatásainknak is nagyszerű idegenvezetője.

A Szent Miklós kultuszáról ismert tartományi székhelyen, Bariban a comboniánus missziós atyák vendégszeretetét élvezte a római zarándokcsapat.

Már Bari városa előtt lenyűgözik az érkezőket a rendkívüli hangulatáról híres trullo-knak nevezett építmények (száraz építészeti eljárással készített kunyhók, amelyek süveg alakúak), melyek már évszázadok óta ott állnak a kereskedelmi utak mentén. Ezek a trullok régen egy-egy család lakhelyéül szolgáltak.

Az Egyház egyik legismertebb és legkedveltebb szentje Szent Miklós, Bari védőszentje. San Nicolát hagyományosan az olasz Babbo Natale (Mikulás) néven ismerjük. A város bazilikájában őrzik Szent Miklós ereklyéit.

Éppen azokban a napokban látogattak a városba a Pápai Magyar Intézet növendékei, amikor Szent Miklós Bariba való „megérkezésére” emlékeztek a helyiek.

Ezen napokban az itt élők azzal a szép szokással idézik fel a szent érkezését, hogy a tengeren tartják a körmenetet. A helyiek a hajóikon kísérik Szent Miklós ereklyéit a város kikötőjében.

Hírdetés

Az a rendkívüli lehetőség gazdagította a római magyar papi közösség zarándoklatát, hogy a szent sírja fölött ünnepelhették a szentmisét, másnap pedig a helyi közösség vasárnapi szentmiséjébe kapcsolódhattak be.

Bari látványosságainak megtekintése mellett a zarándok Caste del Monte-t, a II. Frigyes német-római császár által épített legismertebb várat is felkeresték, amely az UNESCO világörökség része.

Az Adriai-tenger partján található Trani városa is a kirándulás célpontja volt, ahol San Nicola Pellegrino-bazilikát (amely Puglia tartomány egyik kiemelkedő építészeti alkotása, közvetlenül a tenger partján) is felkeresték az ösztöndíjasok. A nap végén a kikötő egyik hangulatos éttermében fogyasztották el a vacsorát.

A dél-olaszországi kirándulás másik apropója az idei évben Európa kulturális fővárosának választott Matera megtekintése volt. A város nevezetessége a Sassi di Matera. Ez a város történelmi központja, amely barlanglakások sokaságából áll, amely szintén az UNESCO világörökség része.

A római magyar zarándokok felejthetetlen élményekkel gazdagodva térhettek vissza az Örök Városba.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »