Az OĽaNO emelné a nővérek bérét

Az OĽaNO emelné a nővérek bérét

Átlagban 220 euróval emelné a nővérek bérét az OĽaNO.

Az új fizetésekről szóló javaslatot Igor Matovič mozgalma még idén szeretné a parlamentbe terjeszteni. A változások értelmében az alacsonyabb fizetési osztályba tartozó nővérek bére átlagban 738 euróról 954-re emelkedne, a legjobban kereső nővérek pedig átlagban 912 euró helyett bruttó 1145 euró fizetést kapnának. Elena Červeňáková, az OĽaNO parlamenti képviselője szerint csak ezzel a lépéssel oldható meg a hatalmas nővérhiány az országban. „Jelenleg 31 ezer nővér dolgozik Szlovákiában, ebből 10 ezer a következő 10 évben nyugdíjba megy. Muszáj ösztönöznünk a nővéreinket, hogy maradjanak Szlovákiában, másképp válságba kerülhet az egészségügy” – mondta Elena Červeňáková.

Hírdetés

Marek Krajčí (OĽaNO) szerint Szlovákia gazdasági helyzete lehetővé tenné, hogy emelkedjen a nővérek bére. „Nálunk a tavalyi átlagbér 954 euró, a nővérek átlagfizetése pedig mindössze 868 euró. Azt szeretnénk, hogy ez az összeg a közeljövőben meghaladja az átlagbért, úgy, ahogy a fejlettebb országokban” – mondta az OĽaNO képviselője. A béremelés éves szinten több mint 80 millió euróba kerülne, és mivel a koalíciós pártok nem támogatják, ezért gyakorlati esélye nincs.

Az egészségügyi minisztérium a fizetésemelés helyett 6000 eurós ösztöndíjat ajánlana a nővérképző egyetemek diákjainak, ha később az itthon fognak dolgozni. Viszont ha rögtön a tanulmányaik befejezése után külföldre mennének dolgozni, az összeget vissza kellene fizetniük a minisztériumnak. Az OĽaNO szerint ezek az intézkedések nem megfelelőek. (nar)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »