Az oktatási tárca eltörölné a féléves szünetet

Az oktatási tárca eltörölné a féléves szünetet

Az oktatási tárca eltörölné a féléves szünetet, amely az első és a második tanítási félév között egy nap szabadot jelentett az alapiskolás és középiskolás diákoknak. Ha a törvénymódosítást elfogadják, akkor május 30-ától hatályba is léphet.

A gyorsított tárcaközi egyeztetésre bocsátott javaslathoz két kiegészítés érkezett. Az egyiket az Szlovákiai Iskolai Alkalmazottak Szakszervezeti Szövetsége fogalmazta meg, amely kerekperec a javaslat visszavonását követeli. Szerintük a félévi szünet  az iskolai szünnapok szerves részét képezi, és nem látják okát, hogy a jelenlegi állapot megváltozzon.

“A féléves szünet lélektani határvonal, amely lezárta az első félév értékelését, és megkezdte a második féléves értékelést. A féléves szünet nélkül a diákok átmenet nélkül fejeznék be az első félév értékelését és kerülnék át a második félévbe, anélkül, hogy lenne idejük tudatosítani az előző félév oktatási eredményeit és az esetlegesen szükséges változásokat a második félévben való jobb szereplésért”

fogalmazott a szakszervezet. Az Oktatási Minisztérium nem fogadta el a felhívást.

Hírdetés

“A féléves szünetet elsősorban felesleges mivolta miatt töröljük el, tekintettel arra, hogy a féléves szünet semmilyen pozitív hatást nem gyakorol a diákok teljesítményére”

érvel az oktatási minisztérium a beadványában. A szaktárca úgy véli, hogy a gyakorlatban a féléves szünet nem elég a regenerációra sem, és sok esetben problémát okoz az iskolai alkalmazottak és a szülők (vagy törvényes gyámok) számára is.

Az oktatási törvény szerint a minisztériumnak minden évben május 31-ig kell nyilvánosságra hoznia a következő három iskolaévre vonatkozó oktatási szünnapokat.

Azt azért érdemes a fentiekhez hozzátenni, hogy az oktatási tárca a liberális SaS vezetése alatt áll, amely már a koronavírusjárvány alatt is minden követ megmozgatott, hogy az iskolákat ne zárják be, hogy a gazdaságból ne hiányozzanak a munkavállaló szülők azért, mert otthon kellett maradni a gyerekükkel. Ebből kiindulva nem lenne meglepő, ha a minisztérium javaslata mögött szélesebb gazdasági és nem szervezési megfontolások állnának.

Körkép.sk, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »