Az oktatási tárca bemutatta a Covid-sportszemafort

Az oktatási tárca bemutatta a Covid-sportszemafort

Az oktatási tárca bemutatta a sporttevékenységek megújítására irányuló tervezetét. Ivan Husár, a tárca sportügyekért felelős államtitkára a nap folyamán hangsúlyozta, hogy a sportszemafor összhangban van az érvényben lévő Covid-automatával.

A javaslat szerzői a sporttevékenységeket három kategóriába sorolták a kontaktusok jellege és időtartama szerint, miközben a legkockázatosabbnak számítókat még csoportos és egyéni sportokra is felosztották. További kategóriákba sorolták az úszást, a fitnesztevékenységet és a testnevelést.

Jelenleg csak bizonyos kiemelt jelentőségű sportversenyek megrendezésére van lehetőség a kivételek alapján, amatőr sportversenyekre nem. „Én sem mondhatok mást, mint a szakértők, hogy nagyon rossz a helyzet, s komolyan kell venni, nagyon veszélyes lenne önző módon figyelmen kívül hagyni az intézkedéseket. Remélem, hogy a kórházakban javul a helyzet, egyre többen kapják meg a vakcinát, s ha a lakosság 60-80 százalékát sikerül beoltani, javulnia kell a helyzetnek. A sportszemafor a szabályokról és a tervekről szól. Tervre van szükségünk, hogy az emberek lássák, mi vár ránk, hogy reményt adjunk nekik, és lássák az alagút végén a fényt, függetlenül attól, hogy a templomok vagy a sportlétesítmények megnyitásáról van szó” – fejtette ki.

Hírdetés

Az államtitkárt a Covid-szemafor érvényesítésével kapcsolatban gyakran éri azt vád, hogy a sporttevékenységeknél gyakran megszegik a járványügyi óvintézkedéseket, példaként említve a Slovan jégkorongmérkőzést, vagy a Detva–Poprad találkozót, amikor a nézőtéren ülők közül sokan nem viseltek szájmaszkot. Mint mondta, a jégkorong extraligára vonatkozó útmutatás világos, megtarthatják, szigorú tesztelés mellett, de nézők jelenléte nélkül.

Elmondta, az egyik oka, amiért nem akarják jóváhagyni számukra a sportszemafort, hogy nem tudják biztosítani a következetes ellenőrzést. Kifejtette, nem hiszi, hogy különböznének más területektől, „ahol ugyancsak elegük van a fennálló helyzetből és ennek következtében nem mindig tartják be az előírásokat”. Megjegyezte, hogy a Covid-szemafor segítségére lehet az ellenőrzésre jogosult szerveknek, az állami és városi rendőrségnek is, „hogy ők is tisztában legyenek azzal, mit szabad ezen a téren és mit nem, s hogy hozzájárulhassanak a fegyelem megszilárdításához”.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »