Az oktatási minisztérium az „Életre nevelne”, ebbe pedig beletartozna a szexuális nevelés is

Az oktatási minisztérium az „Életre nevelne”, ebbe pedig beletartozna a szexuális nevelés is

Az oktatási minisztérium támogatja az Életre nevelés című kötelező tantárgy bevezetését, amely több modulból állna, melyek között van a szexuális nevelés, egészségügyi nevelés is, és állampolgári ismeretek, egészséges táplálkozás, közlekedésbiztonság és elsősegélynyújtás oktatása – jelentette ki szerdán Sorin Cîmpeanu szakminiszter.

Az AGERPRES hírügynökségnek kiküldött nyilatkozatában a miniszter leszögezi, hogy az oktatási törvény értelmében, Romániában az iskolai keret- és tantervek kidolgozása a tanügy-minisztérium szakembereinek a hatáskörébe tartozik. Az oktatási törvény 5. cikkelyének első bekezdése pedig kimondja, hogy az oktatás területén eme törvény rendelkezései elsőbbséget élveznek minden más jogszabály rendelkezésével szemben. A törvények közötti ellentmondások esetén az oktatási törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. Ez alapján a minisztérium támogatja az Életre nevelés című kötelező tantárgy bevezetését az iskolákban, amelyet 5. osztálytól 12. osztályig oktatnának, modulokra bontva, a tanulók életkorának megfelelően.

Hírdetés

A miniszter szerint a tantárgy a következő kötelező modulokból állna: polgári nevelés, egészségügyi nevelés, szexuális nevelés, egészséges táplálkozási ismeretek, elsősegélynyújtás ismeretek, jogi nevelés, pénzügyi nevelés, közlekedésbiztonsági ismeretek.

Amennyiben egyes szülők úgy döntenek, hogy gyerekük nem vehet részt a szexuális nevelés modulon, ezt írásban kell jelezniük. Ebben az esetben az Életre nevelés tantárgyból a tanuló végső jegyét a többi modulban elért eredmények alapján számítják ki, szögezte le Cîmpeanu. (agerpres)

Nyitókép: Reproductive Health Supplies Coalition /Unsplash


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »