Az NVB szerint jogsértő, de nem marad el a tüntetés

Az NVB szerint jogsértő, de nem marad el a tüntetés

Választási gyűlésnek tekinthető a Párbeszéd Magyarországért vasárnapra, a budapesti Kossuth térre meghirdetett rendezvénye, és mivel a szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani, a párt megsértette a választási eljárásról szóló törvény rendelkezéseit – állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság szerdán. Karácsony Gergely, a párt társelnöke az MNO-nak elmondta, hogy a Kúriához fordulnak, a vasárnapi rendezvényt pedig megtartják.

A Nemzeti Választási Bizottsághoz egy magánszemély és Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke magánszemélyként fordult kifogással. Mindketten arra hivatkoztak, hogy a PM által október 2-ára, a Kossuth térre Állj ki az erőszakmentes Magyarországért! címmel meghirdetett rendezvény választási gyűlés, ilyet pedig a választási eljárási törvény szerint a szavazás napján már nem lehet tartani.

Az NVB 9 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében kimondta: a bizonyítékok alapján már most megállapítható, hogy a rendezvény egyértelműen választási gyűlésnek tekinthető. Meghirdetésével a szervezők megsértették az előírást, hogy a szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani, valamint megsértették a választás tisztaságának megőrzésére, az esélyegyenlőség biztosítására, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket is. Az NVB ezért határozatában felhívta a szervezőket, hogy tartózkodjanak a választási gyűlés október 2-ai megtartásától, és eltiltotta őket a további jogsértéstől.

  A Közfelháborodás napja kormányellenes tüntetés 2014-ben a Kossuth téren Magyar Nemzet  

A jogsértést megállapító határozat ellen szavazott Fábián Adrián Országgyűlés által választott tag, Litresits András, az MSZP és Bodolai László, az LMP delegáltja. Utóbbi a vitában azzal érvelt, hogy a PM arra hívja fel az állampolgárokat, maradjanak távol a népszavazástól, viszont menjenek el a tüntetésre, a kettőt pedig véleménye szerint „nem szerencsés összemosni”.

Az NVB határozata nem jogerős, öt napon belül lehet jogorvoslattal élni ellene a Kúriánál.

Karácsony Gergely, a PM társelnöke az MNO-nak elmondta, hogy nem értenek egyet az NVB jogértelmezésével, ezért a Kúriához fordulnak. “A tüntetést a gyülekezési törvény szabályai szerint bejelentettük, a rendőrség pedig engedélyezte azt. A demonstrációnak nem témája a népszavazás, hiszen az erőszakmentesség miatt gyűlünk össze” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a vasárnapi rendezvényt megtartják. 

Törvényesen plakátolt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt

A Nemzeti Választási Bizottság más ügyben is határozott: álláspontjuk szerint nem sértett törvényt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt azzal, hogy a csepeli Szent Imre tér hirdetőtábláira plakátokat ragasztott ki; ezért elutasították Borbély Lénárd XXI. kerületi polgármester kifogását.

A csepeli polgármester azért nyújtott be kifogást, mert szerinte a párt önkormányzati kerítésen helyezett el plakátokat, a tulajdonos hozzájárulása nélkül.

Az NVB azonban azt állapította meg, hogy a plakátokat nem kerítésre, hanem hirdetőtáblákra helyezték ki, ezt pedig kampányidőszakban nem tiltja semmi.

A testület a határozatát egyhangúlag, 12 igen szavazattal hozta meg.

Az NVB határozata nem jogerős, azzal szemben öt napig lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

Nem törvénysértő a kaposvári önkormányzat népszavazási részvételre való felhívása

Egy harmadik ügyben is döntött a Nemzeti Választási Bizottság. Határozatuk szerint nem sértett törvényt a kaposvári önkormányzat, amikor plakátokon az október 2-ai népszavazáson való részvételre hívta fel az ott élőket.

A testülethez érkezett kifogás szerint a kaposvári önkormányzat megsértette a törvényt azzal, hogy a helyieket a vasárnapi referendumon való részvételre hívta fel.

Az NVB szerdai ülésén – 9 igen és 3 nem szavazattal – meghozott határozatát azzal indokolta, hogy az alaptörvény szerint az önkormányzatokat a helyi közügyekkel kapcsolatban autonómia illeti meg.

A testület szerint az önkormányzat a plakátok közzétételével – azzal, hogy azokon a választópolgárokat részvételre buzdítja – a közvetlen demokrácia kiteljesedését segíti elő, ezt pedig nem tiltja sem a választási eljárási törvény, sem  a népszavazási törvény.

Az NVB határozata szerint továbbá a népszavazási kampányban – szemben a választási kampánnyal – ahogyan a kormányra, úgy az önkormányzatokra sem vonatkozik az, hogy semleges magatartást kell tanúsítaniuk.

A határozati javaslattal szemben szavazók ugyanakkor azzal érveltek, hogy az önkormányzati autonómia a helyi népszavazási ügyekre vonatkozik, de az országosra már nem, tehát az országos népszavazás nem tekinthető helyi ügynek. Álláspontjuk szerint továbbá a helyi választási irodák feladata a tájékoztatás, nem pedig az önkormányzatoké.

Az NVB határozata nem jogerős, azzal szemben öt napig lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »