Az MSZP vezetői szerint nem győzte le őket Gyurcsány

Szerdán jelentette be az MSZP és a DK elnöke, hogy tavasszal külön listával indul a két párt. Ez Gyurcsány Ferenc forgatókönyve volt, emiatt többen úgy értékeltek, hogy a volt kormányfő legyőzte a szocialistákat. Az MSZP-s Hiller István szerint azonban kár fanyalogni, a tárgyalásoknak még nincs vége a baloldalon, kérdéses Karácsony Gergely sorsa.

A fanyalgókkal karácsony előtt nem foglalkoznak, mert a fő üzenet az, hogy megállapodás történt – erről beszélt az MSZP választmányi elnöke az ATV-ben néhány órával azután, hogy a szocialisták és a DK elnöke bejelentették: pártjaik megállapodtak az egyéni körzetek helyzetéről. Hiller István szerint reális megállapodás született. „A kompromisszum, az két fél érdekeltsége, hogy összetartozzanak. Az egy erősebb kötelék, mint egy diktátum” – mondta.

A DK alelnöke úgy reagált: szerinte korrekt megállapodást kötöttek az MSZP-vel. Varju László arról is beszélt, hogy Karácsony Gergely megfelel miniszterelnök-jelöltnek, ha nincs rajta az MSZP listáján.

A tárgyalásokkal kapcsolatban még van pár elvarratlan szál – ezt pedig az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje mondta az ATV műsorában. Karácsony Gergely ismét kitért arra is, hogy szerinte az ellenzéki pártoknak nem egymással kellene versenyezniük. „Ez nem egy időmérő edzés, azt szeretném mondani” – mondta. Egy háttérbeszélgetésen arról is beszélt, hogy puccskísérlet folyik ellene, hiszen kiszivárgott olyan információ, miszerint ő nem indulna sem közös listán, sem egyéniben.

Hírdetés

„Ha puccs volt, akkor gyorsan levertük” – így fogalmazott az MSZP elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Molnár Gyula szerint a forgatókönyvük változatlan: közös listát szeretnének az ellenzéki pártokkal, ezt a listát pedig Karácsony Gergely mint közös-miniszterelnök-jelölt vezeti majd.

„Amennyiben a kongresszus megerősíti őt ebben a pozíciójában (…), akkor közösen indulunk a választásokon a Párbeszéddel, ő lesz a közös miniszterelnök-jelöltünk és értelemszerűen ebben a helyzetben vezeti a közös listát is” – mondta.

Galló Béla politológus a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy az ellenzéki egyeztetések terén politikai logikát csak Gyurcsány Ferenc tevékenységében látni, míg az MSZP politikusai a saját túlélésükért helyezkednek. Az elemző arra számít, hogy közös lista végül nem lesz.

Az elemző szerint a baloldali szavazók kézikönyv nélkül nehezen tudnak majd eligazodni azon, hogy szavazatukkal valójában kit is támogatnak: Karácsony Gergelyt, Gyurcsány Ferencet, az MSZP-t vagy esetleg még több szereplőt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »