Az MSZP továbbra is áfacsökkentést sürget

Az MSZP továbbra is az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra való csökkentését szorgalmazza – erről Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő beszélt szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A családok többségének nagy anyagi gondot, kihívást jelent a húsvétra való felkészülés, a nagybevásárlás, a Fidesz által fenntartott 27 százalékos élelmiszeráfa sokuknak a böjti időszak meghosszabbítását jelenti – fogalmazott a politikus. Hozzátette: ilyen „brutális” élelmiszeradó sehol sincs Európában.

A politikus idézte a Nézőpont Intézet nemrégen készült – és kiszivárgott – kutatását, amely arra jutott, hogy a magyar emberek 62 százaléka áfacsökkentést akar. Hozzátette: a nyers sertéshús áfájának csökkentése is bebizonyította, hogy ez a mértékű adócsökkentés leviszi az árakat.

A népjóléti bizottság szocialista tagja szerint azonban nemcsak az élelmiszerek áfáját, hanem az adóterhek általános csökkentése is szükséges lenne.

Bangóné Borbély Ildikó úgy véli,  a magyar családok többsége nem érzékeli a költségvetési és kormánysikereket, sőt – mint mondta – az Európai Bizottság jelentése is komoly kritikákat fogalmazott meg, amelyeket a magyar kormány eltitkolt. Ilyen a szegénység és a rossz szociális mutatók – említette.

Az MSZP szerint az igazi megoldás az lenne, ha minden dolgozó ember megkapná azt a fizetést, amiből meg tud élni, és el tudja tartani családját. Mint mondta, „nem engedhetik meg, hogy a Fidesz-kormány a terített asztal lehetőségét is elvegye a magyar családoktól”.

Más témában kérdésre válaszolva a politikus azt mondta, az MSZP felháborítónak tartja a kormány mértéktelen költekezését az autó- és bútorbeszerzések kapcsán, és emlékeztetett: a Fidesz 2010-ben és 2014-en is azzal kampányolt, hogy az ilyen beszerzésekre stopot rendel el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »