Az MSZP titkos utasítást sejt a háttérben

Az MSZP szerint a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által nyilvánosságra hozott utasítás nem egyezik azzal, amit szakértői láttak a földügyben kezdeményezett népszavazást támogató aláírások ellenőrzésének helyszínén. A választási iroda később cáfolta a szocialisták állítását.

Az MSZP szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökéhez fordultak, hogy az NVI adja ki azt a titkos belső utasítást, amelynek alapján ellenőrzik a földügyben kezdeményezett népszavazást támogató aláírások hitelességét. Közölték: azért fordultak a NAIH-elnökhöz, mert az a dokumentum, amelyet az NVI időközben nyilvánosságra hozott, nem egyezik azzal a belső utasítással, amelyet szakértőik az ellenőrzések helyszínén láttak.

Pálffy és a kopaszok

A szocialista párt úgy értékelt: az NVI több mint negyedmillió ember akaratát kívánja figyelmen kívül hagyni. Így Pálffy Ilona, a választási iroda vezetője végzi el azt a feladatot a Fidesznek, „amelyet február 23-án a kopasz verőemberek” – folytatták. Azt írták: ha az NVI szempontjai törvényesek lennének, nem titkolnák őket, ezért feltételezhető, hogy a titkos belső utasítás olyan „rosszindulatú szempontokat” tartalmaz, amelyek célja, hogy minél több aláírást találjanak érvénytelennek.

Az MSZP hangsúlyozta, hogy az aláírások érvényességét a törvények és jogszabályok alapján kell meghatározni, méghozzá a lehető legnagyobb átláthatóságot biztosítva.

Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese kedden sajtótájékoztatón fejtette ki: a termőföldek értékesítésével összefüggésben benyújtott kezdeményezésük elbírálását felügyelő munkatársaik azt tapasztalták, hogy az NVI nem mondja el, mi alapján minősít nem megfelelőnek egy-egy szignót.

A választási iroda ezt követően kedden nyilvánosságra hozta a népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzési szempontjait. Hangsúlyozták, hogy az NVI az aláírások ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok és a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatásai alapján végzi.

Nyakó és a kopaszok

Február 23-án kisebb tömeg jelent meg az NVI Alkotmány utcai épületének kapujánál, arra várva, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés, amely megnyitja az utat egy újabb népszavazási kérdés benyújtása előtt a vasárnapi boltzár ügyében.

A kérdést végül elsőként egy magánszemély tudta leadni, megelőzve Nyakó István MSZP-s képviselőt; a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több kopasz férfi akadályozta politikusukat. A Fidesz elhatárolódott a történtektől, ellenzéki pártok szerint diktatúrákba illő bűncselekmény történt.

Az NVI közleményben cáfolt

Az NVI az MSZP kommünikéje után kiadott egy válaszközleményt, melyben hangsúlyozta, hogy mind a Gőgös Zoltán szocialista, mind a Kész Zoltán független országgyűlési képviselő által benyújtott aláírásokat a vonatkozó jogszabályok és az NVB iránymutatásai, nem pedig titkos utasítások alapján ellenőrzik. Közölték: az ezek alapján szerkesztett, az ellenőrzést végzők munkáját segítő munkaanyagot az iroda kedden nyilvánosságra hozta. Az NVI ezért visszautasítja Gőgös Zoltán állításait.

Hozzátették, hogy a szervezőnek, illetve az általa megbízott embereknek folyamatosan biztosítják a részvételt az aláírások ellenőrzésekor. A Gőgös Zoltán által megbízottak több alkalommal éltek ezzel a lehetőséggel, és az NVI reméli, hogy a jövőben is jelen lesznek az aláírások ellenőrzésénél.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »