Az MSZP nem vesz részt oligarchák harcában

Volt-nincs plakátpaktum, Botka László megvétózta az együttműködést a Fidesszel, és meg is fenyegette a kormánypárttal együttműködő MSZP-seket.

A párt kormányfőjelöltje megkezdte a beígért tisztogatást: úgy tudni, kitette a kampánycsapatból Baja Ferencet és Molnár Zsoltot. Nyakó István szerint a történet nem ilyen egyszerű. Az MSZP kommunikációs igazgatója a Hír TV Egyenesen című műsorában kijelentette: Botka semmilyen módon nem működik együtt a Fidesszel. A párt kormányfőjelöltje csaknem teljhatalmat kapott, a stábja mellett a párt választási listája kapcsán is vétójoga van. Az MSZP a kommunikációs keveredéseket is igyekszik elkerülni a jövőben.

Az elmúlt napokban úgy tűnt, hogy az MSZP, ugyan több saját ötlettel, módosítóval is, de a Fidesszel együtt megszavazza az elbukott kétharmados plakáttörvényt a pénteki rendkívüli ülésen. Nyakó István a Hír TV Egyenesen című műsorában leszögezte: Botka László semmilyen szinten nem akar együttműködni Orbán Viktorral, a szegedi polgármester a kormányfő kihívója, a kongresszus is ezt a programot fogadta el. „Semmilyen együttműködés nincs, ha úgy látszik, az már probléma” – mondta az MSZP kommunikációs igazgatója.

Nem a kampány átláthatósága és tisztasága vezérelte a Fideszt, amikor benyújtotta a törvényt, hanem „csípte a szemüket Simicska Lajos 13 ezer plakáthelye, amelyeket jelenleg a Jobbik használ” – magyarázta a politikus, aki szerint a Jobbik pedig mindenáron meg akarja védeni a szóban forgó plakátokat, hiszen ez az érdeke. Nyakó azt is kijelentette: „mi nem akarunk oligarchák harcában részt venni, (…) ezt a játékot a mai nappal befejeztük”. Az MSZP azon a gondolkodott el, hogy lehetne-e egy tiszta kampányszabályozást alkotni, ám Nyakó szerint rájöttek, hogy ez 2018 előtt lehetetlen.

Arra a felvetésre, hogy ezt az álláspontot a napokban miért nem osztotta a párt, s miért kellett Botka László kemény fellépése a visszakozáshoz, Nyakó úgy felelt: csak tegnap alakult meg az MSZP Országos Választási Bizottsága, amelynek Botka a vezetője. Ezentúl ennek köszönhetően csak az a politikai forgatókönyv fog megvalósulni, amit Botka kér a párttól, és amit a kormányfőjelölt támogat. Botka kimondta, nem szabad benyújtani a törvényjavaslatot, így a párt kihátrált – szögezte le a kommunikációért felelős politikus. „Ez a javaslat, amit benyújtottunk volna, egy évvel ezelőtt is a parlament asztalán volt, akkor is mi nyújtottuk be, akkor még nem értékelte úgy a Fidesz, hogy a Simicska-plakátokat le kellene venni a porondról. Ezt poroltuk le” – magyarázta Nyakó, aki úgy látta, hogy egy normális országban lenne is helye az általuk vázoltaknak.

A párton belül is vita volt, hogy van-e értelme a javaslattal előállni, ám végül arra jutottak: érdemesebb lenne a 2018-as kormányváltással foglalkozni.

Ismertette: az OVB-vel együtt megalakult a kommunikációs igazgatóság is, amit Kerényi György vezet, illetve a pártigazgatóság is, amelyet Botka vezet. Nyakó arról beszélt, sok alkalmas név felmerült, de még nem volt biztos, hogy Baja Ferenc és Molnár Zsolt is tagja lesz a kommunikációs stábnak – annak ellenére sem, hogy Tóbiás József ezt már bejelentette. Mivel Botka nem kis terhet vett a nyakába azzal, hogy Orbán kihívója lett, a kommunikációs igazgató szerint az a tisztességes, ha szabad kezet adnak neki a csapata kiválasztásában.

Nyakó szerint párton belül nem lehet sértődés a lépések miatt: „az ország sorsa múlik ezen: Orbán vagy Botka”. Botka programjában szerepel, hogy nem lehet a listán olyan politikus, aki 2014-ben részese volt a választási vereségnek. „Ha az a politika sikeres lett volna, akkor ’14-ben kormányváltás van, valószínű új játékosok, új stílus kell” – emlékeztetett Nyakó, aki azt is elmondta, Botkának a lista tekintetében is vétójoga van. Hasonló kommunikációs keveredések pedig a jövőben azért nem fordulhatnak elő, mert ezentúl az MSZP-s vezetők csak a kommunikációs stáb engedélyével nyilatkozhatnak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »