Az MSZP aláírást gyűjt – nem tévedés – a boltzár eltörléséért

Az MSZP elkezdi az aláírások gyűjtését a vasárnapi boltzár elleni népszavazáshoz, mert szerintük a kormány nem tett le arról, hogy ismét bevezesse az intézkedést – közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóbiás József azt mondta, a kormány ugyan kapkodva eltörölte a vasárnapi boltzárat, de egyértelművé tette, nem kizárt, hogy újból bevezeti. Az MSZP meg akarja védeni a vasárnap szabadságát, ezért kezd aláírásgyűjtésbe – magyarázta.

Az MSZP “elintézte” a dolgozóknak a vasárnapi munkát, most majd “elintézi” a bérpótlékot is

Az ellenzéki politikus bírálta, hogy a boltzár eltörlésével együtt megszüntették a százszázalékos vasárnapi bérpótlékot. Közölte, egyeztetést kezdenek a szakszervezetekkel, milyen bérpótlékot szeretnének. Az MSZP szerint százszázalékos bérpótlékra lenne szükség – mondta.

Nyakó István átvette az aláírásgyűjtő íveket az NVI-től

Nyakó István MSZP-s politikus kedd délben átvette a Nemzeti Választási Irodától (NVI) a vasárnapi boltzárral kapcsolatban kezdeményezett népszavazásának aláírásgyűjtő íveit – közölte az NVI az MTI érdeklődésére.

Nyakó István az NVI nyilvántartása szerint április 12-e és augusztus 10-e között gyűjtheti az aláírásokat népszavazási kérdéséhez, amely úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”

Nyakó István népszavazási kérdését április 6-án hitelesítette a Kúria.

A jogszabály szerint az összegyűjtött aláírásokat a Nemzeti Választási Bizottságnak kell ellenőriznie a benyújtástól számított 60 napon belül.

Ebben az esetben a népszavazási kérdés várhatóan az Alkotmánybírósághoz kerül. Az Alkotmánybíróságról szóló törvény értelmében ugyanis a testület dönt olyan esetekben, amikor az aláírásgyűjtő ív hitelesítése és a népszavazás elrendelése között a körülményekben olyan lényeges változás következett be, amelyet a kérdés hitelesítéséről, illetve az azzal szembeni felülvizsgálati kérelemről hozott döntés során a Nemzeti Választási Bizottság, illetve a Kúria nem vehetett figyelembe, és a döntést érdemben befolyásolhatja.

A parlament a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról szavazva úgy döntött, visszaállítja a vasárnapi pihenőnap bevezetése előtti szabályokat. Törvényben rögzítették, hogy az üzletek nyitva tartási idejét a kereskedők állapíthatják meg, figyelembe véve a vásárlási szokásokat, valamint a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeit.

Nyakó István hétfőn azt mondta, népszavazási kérdése a vasárnapi boltzár megszüntetésével kapcsolatos kormányzati bejelentés után okafogyottá vált. Tóbiás József MSZP-elnök kedden a parlamenti szavazás után ugyanakkor közölte, elkezdik az aláírások gyűjtését a vasárnapi boltzár elleni népszavazáshoz, mert szerintük a kormány nem tett le arról, hogy ismét bevezesse az intézkedést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »