Az MNB több mint 50 millióra bírságolta a Signal biztosítót

Az MNB több mint 50 millióra bírságolta a Signal biztosítót

A jegybank összesen 53 millió forint bírságot szabott ki a Signal Iduna Biztosító Zrt.-re, egyebek közt ügymenet kiszervezési, vállalatirányítási, nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, számviteli, ügyféltájékoztatási, illetve a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt – közölte pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB közleményében kiemelte, precedens értékű, hogy a tavaly január 1-ével hatályba lépett új etikus szabályozás megsértését is megállapították a biztosítónál. Miután a vizsgált életbiztosítási termékek nem feleltek meg az etikus életbiztosítási koncepció jogszabályi előírásainak, az MNB arra kötelezte a társaságot, hogy az alapkezelés során kapott visszatérítést az ügyfeleknek elvonáscsökkentésként beszámítva juttassa vissza, és az általa felszámított bármely költséget úgy nevezze meg, hogy abból megállapítható legyen azok mögöttes célja és tartalma. Az ellenőrzés során kiderült, hogy

a biztosító egyes élet- és nem életbiztosítási termékeivel, illetve csoportos biztosításaival kapcsolatban is követett el szabálytalanságokat.

Az MNB egyebek mellett hiányosságokat tárt fel a biztosító panaszkezelési gyakorlata, illetve ügyféltájékoztatási tevékenysége körében is. Így például a díjhátralékos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseknél kiküldött felszólító levelek nem tartalmazták a biztosítási díj esedékességének és az attól számított hatvannapos póthatáridő lejártának dátumát, illetve az ügyfelek arról sem kaptak tájékoztatást, hogy a biztosító által módosított kgfb ajánlatokkal szemben kifogással lehet élni.

Hírdetés

Bár az MNB számos hiányosságot feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését – szögezték le a közleményben. A központi bank rendszeres ellenőrzései keretében folytatott a biztosítónál átfogó vizsgálatot, amelynek során 2014. májustól kezdődően tekintették át a társaság tevékenységét.

A jogsértések miatt az MNB határozatában

összesen 40 millió forint felügyeleti és 13 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Signal Iduna Biztosító Zrt.-re, s kötelezte a jogszabályoknak megfelelő működésre.

A jegybank a bírságösszeget különösen a biztosítótársaság piaci súlyából fakadó piaci – és ügyfélkockázatok, a jogsértések súlyossága, illetve számossága alapján állapította meg. A biztosítónak 2018. április 30-ig kell írásban tájékoztatni az MNB-t a jogsértések megszüntetése érdekében tett intézkedéseiről – olvasható a jegybank közleményében.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »