Az MNB megerősítette: tényleg ki kell fizetni a törlesztési moratórium alatt felgyülemlett kamatot

Az MNB megerősítette: tényleg ki kell fizetni a törlesztési moratórium alatt felgyülemlett kamatot

Többször is felmerült a kormány által meghatározott hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatban, kinek és milyen formában kell megfizetnie a halasztás alatt felgyűlt kamatot. Ez az összeg egy frissen felvett, több tízmillió forintos hitel esetében az év hátralevő kilenc hónapja alatt több százezer forintra is rúghat.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Monetáris Tanács döntéséről szóló mai sajtótájékoztatóján elmondta: az MNB azt tartaná jó megoldásnak, ha a moratórium lejárta után

a halasztott kamatok lineárisan, a hátralevő futamidőben arányosan, minden évben egyenlő részben kerülnének megfizetésre (kvázi részletfizetés-szerűen)

Hírdetés

úgy, hogy az eredeti törlesztőrészlet nem emelkedhet, tehát kitolódna a hitel futamideje – tájékoztat a Bank360 szaklap.

Az 5,9 százalékban maximalizált teljes hiteldíjmutatójú (thm) fogyasztási hitelekkel kapcsolatban pedig az alelnök azt jelezte,  a limitált thm december végéig áll fenn, utána ez változhat.

Ha valaki felvesz egy hitelt, jövő év január egytől már nem biztos, hogy ezen kedvezményes hitelkamat mellett fogja ezt törleszteni

– mondta Nagy Márton. Ezzel összefüggésben az kifejtette, hogy az MNB a bankokkal közösen dolgozik egy fogyasztóbarát személyi kölcsönön, ami várhatóan 2021. január 1-től elérhető lesz.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »