Az MNB-alapítványokról írt, a Mediaworksnél már nem fog

Közös megegyezéssel távozik a Világgazdaságtól az a Csabai Károly, aki korábban az MNB-alapítványok kínos ügyeiről írt. Médiás források szerint fideszes Financial Timesként képzelik el a Liszkay Gábor alá került lapot.

Eltávolították az MNB-alapítványok kapcsán korábban pert nyert Csabai Károlyt a Világgazdaságtól – számolt be róla a 444. Az újságírótól közös megegyezéssel váltak meg, de a 444 szerint a lap környékén sokan úgy vélik, ennek nem szakmai okai voltak. Csabai írt még HVG-sként elsőként a jegybanki alapítványokról, majd perelt (közérdekű adatigénylési pert indított a titkolózni kívánó alapítványokkal szemben), tavaly decemberben pedig nyert is.

Ekkoriban igazolt a Világgazdasághoz, és a napilapnál is gyakran cikkezett a Magyar Nemzeti Bank, illetve a Pallas Athéné alapítványok kínos ügyeiről. Sejthető volt, hogy az Opimus Presshez, illetve Liszkay Gábor vezérigazgató alá került Mediaworksnél (ez a cég adja ki a lapot, ahogy korábban az azóta bedöntött Népszabadságot is) ezt nem tudja majd folytatni.

Eltávolították a jegybanki alapítványoknak kínos cikket

Nem Csabai az egyetlen, akinek eddig tartott a szerződése az új tulajdonoshoz került lappal: nemrég Mezősi Tamás főszerkesztő is közös megegyezéssel távozott. A korábban a VS rovatvezetőjeként dolgozó újságíró akkor lapunknak úgy kommentálta a fejleményeket: a közös megegyezés fedi a legjobban a történteket, „beszélgettünk és erre jutottunk”.

Mezősi egy éve vezette a lapot, Hornyák Józseffel közösen pedig egy Matolcsy György-interjút jegyzett utoljára a lapnál. Itt még a kritikusabb kérdések voltak jellemzőbbek, szemben a néhány napja Orbán Viktorral készült beszélgetésben. A 444 szerint Matolcsy nem is volt túl boldog, és konkrétan kiküldte a szerkesztőket az interjú végén a szobából.

Az új főszerkesztő, Deák Bálint eddig a Magyar Időknél dolgozott, de korábban vezette már az Origo gazdasági rovatát, és szerkesztette a Napi Gazdaság tőzsderovatát is.

Deákot kerestük a váltáskor, de nem kívánt nyilatkozni, és a főnökeihez irányított minket. A 444-nek sem akarta kommentálni Csabai távozását, de később ő válaszolt a Mediaworks nevében. Reagált így arra is, hogy Csabai utolsó Világgazdaság-cikkét egy helyreigazítási kérelem után levették az oldalról. Az újságíró arról írt, hogy könyv szerinti értéküknél drágábban szereztek ingatlanokat az alapítványok. A 444 szerint a cikk jogilag nem volt támadható, Deák szerint viszont szakmailag hibás volt, és a kárenyhítési kötelezettség miatt vették le.

Fideszes Financial Timest terveznek

A Világgazdaság közben már folyamatosan online gyakornokokat keres, és egyre többen távoznak a korábbi munkatársak közül. Korábban a vezető szerkesztők közt találhattuk Sztojcsev Ivánt, ő nemrég a HVG-hez igazolt. Főszerkesztő-helyettesnek érkezett viszont az a Dénes Zoltán, aki eddig a Magyar Időknél dolgozott.

A 444 kereste az MNB kommunikációs osztályát is, de az cáfolta, hogy bármi köze lenne Csabai eltávolításához. A történtek kapcsán kerestük telefonon Deákot, de egyelőre nem sikerült elérnünk.

Kormánybarát pénzügyi napilapot, „fideszes Financial Timest” szeretnének a Világgazdaságból csinálni – állította a 444-nek egy jobboldali médiás forrása. A kormány pénzügyi politikáját értetnék meg jobban az olvasóval, de nem tiszta propagandát vinnének. A 444 szerint tárgyalnak a bezáratott Népszabadság és a Magyar Idők több munkatársával is.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »