Az MKP több szavazatot kapott, mint öt éve, ez mégsem volt elég a sikerhez. Mutatjuk, miért

Az MKP több szavazatot kapott, mint öt éve, ez mégsem volt elég a sikerhez. Mutatjuk, miért

Az MKP és a Most-Híd vasárnap napközben a rendkívül pontosnak bizonyuló választási becslések megjelenése után már gyakorlatilag elismerte vereségét. A magyar párt azonban azt is jelezte, hogy több mint 10 ezer szavazattal kapott többet, mint öt évvel ezelőtt. Ez ugyan igaz, ám a helyzet mégsem ennyire egyszerű. 

A Magyar Közösség Pártja 2014-ben 36 629 voksot kapott az EP-választáson. Most 48 929-et, ami 12 300 szavazattal több. Bugár Béla pártja a 2014-es EP-választáson 32 708 voksot gyűjtött be, idén már csak 25 562-t, ami 7146-tal kevesebb. A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy az MKDSZ 2270 szavazattal szintén növelni tudta szavazatai számát (1100 vokssal).

Ez így együtt azt mutatja, hogy a magyar vonatkozású szlovákiai pártok összesen 6254 szavazattal többet gyűjtöttek be, ami 8,14 százalékkal jobb mozgósítást jelent, mint az öt évvel ezelőtti választáson. Ehhez kétségkívül nagyban hozzájárult a himnusztörvény, a 2015-ös migránsválság és annak megítélése és a magyar kormány támogatása és jelenléte a felvidéki magyarság életében.

Akkor miért nem küldhet egyik párt sem képviselőt Brüsszelbe? A nyolc százalékkal erősebb mozgósítás jól hangzik, csakhogy a szlovák pártok még ennél is jobban mozgósítottak.

Az öt évvel ezelőttihez képest 85,1 százalékkal többen adták le voksukat a teljesen szlovák pártokra.

Más szavakkal, a részvételi arány majdhogynem megduplázódásához a magyar/vegyes pártokra szavazók alig járultak hozzá, otthon maradtak.

Hírdetés

Az lett volna tehát valóban érdemi eredmény az MKP részéről, ha nem csak 25 százalékkal sikerült volna növelni a szerzett szavazatok számát, hanem éppenséggel meg tudták volna duplázni a legutóbbi eredményt.

Ami a szlovák politikai palettát illeti, ott sem szerepeltek a standard pártok jobban, mint a magyarok. A Smer mindössze 14,7 százalékkal kapott több voksot, a KDH 29 százalékkal, az OĽaNO is csak 24 százalékkal. Ellenben az SaS-nek sikerült két és félszeresére növelni öt évvel ezelőtti voksai számát, így most már két képviselőt küldhet az EP-be.

A valódi ikertörténet azonban a balliberálisoké és a szélsőjobbosoké.

Az ĽSNS öt éve még csak 9749 voksot gyűjthetett be, most már 118 955-öt kapott, ami több mint 12-szeres javulás. A nemrég alakult PS-SPOLU pedig egy csapásra győzelmet aratott 198 255 vokssal.

Fontos megjegyezni, hogy összességében 425 ezer szavazóval többen járultak idén urnához, mint legutóbb. És többségüket épp a két szélsőség, a balliberális PS-SPOLU, és a szélsőjobboldai ĽSNS hívta be a szavazófülkékbe. 

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »