Az MKP stratégiai partner nélkül indul a választásokon

Az MKP stratégiai partner nélkül indul a választásokon

Kormányváltó erőként határozza meg magát az MKP, ám a helyhatósági választásokkal kapcsolatban nem köt stratégiai partnerséget senkivel – sem a Híddal, sem az összefogó jobboldali ellenzéki pártokkal. Az még nem biztos, hogy Komáromban lesz polgármesterjelöltjük, de államfőjelöltet biztosan állítanak.

Az MKP Országos Tanácsának szombati ülésén eldőlt, hogy Kőrösi Ildikó, az MKP önkormányzati alelnöke lesz majd a helyhatósági választások kampányfőnöke. Menyhárt Józsefék számára – regionális pártként – kiemelt fontossággal bírnak az önkormányzati választások, s bár az MKP országos szinten a jobboldali ellenzéki pártok felé közeledik, ősszel valószínűleg nem sok helyen fognak majd össze bárkivel. Legalábbis erre utalnak Menyhárt József pártelnök szavai, aki lapunknak azt mondta, az OT nem határozott meg stratégiai partnereket, és az egyik legfontosabb üzenete, hogy “a munkát mindenkinek otthon kell elvégezni”. “Mindenkinek otthon kell hoznia a számokat, és ezek a számok kérlelhetetlenek. A magyarság önkormányzati képviseletéhez polgármesterek és önkormányzati képviselők kellenek” – mondta. A párt ennek érdekében több helyi szervezetét is újra akarja gondolni – akár Kelet-Szlovákiában, ahol a megyei választásokon rosszul szerepelt a párt, akár például Komáromban, ahol az utóbbi hónapokban feloszlatták az alapszervezetet, és az alapoktól építik újjá. Komáromban ez azt is eredményezheti, hogy a pártnak nem lesz saját polgármesterjelöltje – Menyhárt szerint legalábbis erről korai lenne beszélni.

Saját államfőjelöltet ugyanakkor állít a párt a 2019-es elnökválasztásokra, azt azonban még nem tudni, kit, erről csak márciusban számol be az MKP. Azt sem tudni, zajlanak-e háttéregyeztetések az MKP és a szintén saját államfőjelölttel előrukkoló Híd között egy közös jelölt kapcsán.

Az MKP Országos Tanácsa egyébként országos politikai ügyekkel is foglalkozott, a párt sajtónyilatkozata ebben a tekintetben kifejezetten kormánykritikus. Bírálják a kabinetet a munkahelyi mobilitás ösztönzése miatt – mely szerintük rosszul hat a családokra és felgyorsítja az elvándorlást –, és a dél-szlovákiai úthálózat fejlesztési ütemét is kritizáják, mondván, az R7-es késése, valamint az R2-es egysávosítása és késleltetése azt mutatja, hogy a kormányzat pártjai nem tudják biztosítani a kormányprogramban vállaltakat.

A párt felszólította a kormányt a Csallóköz ivóvízkészletének védelmére is, elfogadhatatlannak tartják a nemrég kialakult helyzet, amikor egyes falvakban szennyezettség miatt hetekig fogyaszthatatlanná vált az ivóvíz. “A környezetvédelmi szervek „reakcióideje”, a vízügyi társaság büntetésének mértéke, az atrazin ismételt megjelenése az ivóvízben, valamint a tény, hogy máig nincsenek megoldások a csallóközi ivóvízkészletet szennyező források felszámolására, bizonyítja a környezetvédelmi rendszerek teljes átalakításának halaszthatatlan szükségességét” – közölte a párt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »