Az MKP levélben küldte el a kormánynak a javaslatait

Az MKP levélben küldte el a kormánynak a javaslatait

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) sajtótitkára, Králik Róbert szerkesztőségünket is tájékoztatta arról a levélről, amelyet a párt Igor Matovič miniszterelnök irodájának küldött. Az alábbiak ismertetjük a dokumentumot.

A Magyar Közösség Pártja, mint a felvidéki magyar nemzetközösség legmeghatározóbb politikai képviselete az alábbi javaslatokkal fordult a Matovič-kormányhoz, arra kérve a kormányfőt és hivatalát, hogy amennyiben módjukban áll, a készülő kormányprogram kapcsán vegyék figyelembe a Szlovákiában kisebbségben élő legnagyobb nemzeti közösség elvárásait is.

Felhívtuk az illetékesek figyelmét arra is, hogy a szlovák nyelv oktatási módszertanát szükséges lenne közelíteni az idegen nyelvek oktatásában bevált gyakorlathoz.

Javasoltuk, hogy a helyi népszavázás eredménye kötelező érvényű legyen, azt semmilyen felsőbb szerv vagy hivatal nem lehetetleníthesse el.

Hírdetés

Továbbá az önkormányzatok finanszírozásának reformja kapcsán kértük a bevételi források nagyobb diverzifikálását és

a magassági, illetve a lakossági együttható eltörlését, valamint a megyei önkormányzati rendszer felülvizsgálását, a történelmileg, gazdaságilag és társadalmilag egységet alkotó térségek egy megyébe sorolását.

Így például a Duna Menti, Erdőháti, Gömör-Nógrádi, Szepességi stb. megyék létrehozását és több, jelenleg állami jogkörrel való felruházását.

Kértük továbbá az R2-es és R7-es gyorsforgalmi utak milelőbbi befejezését és rákötését a D1-es autópályára Nagymihály és Tőketerebes irányában, valamint az R7-es út déli, Érsekújvár alatti nyomvonalának megvalósítását, illetve Dunaszerdahely és Komárom gyorsforgalmi átkötését.

Králik Róbert arról is tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy amennyiben hivatalos válasz érkezik a felvetésekre, sajtótájékoztató vagy sajtóközlemény keretében értesíteni fognak annak tartalmáról.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »