Az MKP bocsánatkérésre szólítja fel Martin Klus államtitkárt a magyarokat sértő kijelentései miatt

Az MKP bocsánatkérésre szólítja fel Martin Klus államtitkárt a magyarokat sértő kijelentései miatt

Az MKP és Gyimesi György parlamenti képviselő minden lehetséges eszközzel szeretné elérni, hogy az állampolgársági törvény a jövőben ne sújtsa kifejezetten a felvidéki magyarokat – hangzott el a párt vezetői és az OĽaNO képviselőjének közös sajtótájékoztatón hétfőn.

Az MKP pozsonyi székházában Forró Krisztián, az MKP elnöke, Berényi József, a párt politikai alelnöke, illetve Gyimesi György, az OĽaNO képviselője állt a sajtó nyilvanossága elé.

Egy felmérés szerint a felvidéki magyar közösség képviselői állnak a legfegyelmezettebben a járványügyi előírások betartásához. A magyar kormány 27 modern lélegeztetőgépet adományozott Szlovákiának – emelte ki Forró Krisztián, aki szerint ebben a helyzetben érik a szlovák külügyi tárca részéről megalapozatlan támadások a felvidéki magyar közösséget.

A lélegeztőgépek nemzetiségre való tekintet nélkül segítik majd az emberek gyógyulását a dél-szlovákiai kórházakban. Magyarország a Szputnyik vakcinák beszerzésében is segítséget nyújtott.

Forró hangsúlyozta, míg Igor Matovič kormányfő megköszönte a magyar kormány segítségét, addig Ivan Korčok külügyminiszter bár köszönetet mondott Franciaországnak az általuk küldött oltóanyagért, a magyar kormány irányába nem tette meg ugyanezt az általuk nyújtott segítségért.

Forró bocsánatkérésre szólította fel Martin Klus államtitkárt a felvidéki magyarokat sértő kijelentései miatt. Az államtitkár korábban nemzetbiztonsági kockázatként tüntette fel a felvidéki magyar közösséget. Forró szerint elfogadhatatlan, hogy az államtitkár ilyen módon nyilatkozzon meg a felvidéki magyar közösségről.

Az MKP elnöke szerint a kormányválságot mielőbb rendezni kell, a figyelmet az emberéletek megóvására kell fordítani a politikai viták helyett.

Gyimesi György hangsúlyozta, vissza kell utasítani, hogy a szlovák külügyminiszter újra előhúzta a magyar kártyát. Az OĽaNO képviselője kiemelte, a szlovák parlament magyar nemzetiségű képviselőjeként kiáll a kettős állampolgárság lehetősége mellett, s ebben a törekvésében az MKP-re partnerként tekint. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a nevében liberális párt képviselőjeként Martin Klus már nem először soviniszta megjegyzéseket tesz, Gyimesi ezért ugyancsak bocsánatkérésre szólította fel az államtitkárt.

Hírdetés

A képviselő fontosnak nevezte, hogy a magyar közösség egyenrangú legyen a szlováksággal, ezért működik együtt az MKP-val, ezt nem tekinti a koalíciós szerződés megsértésének, ahogy azt Ivan Korčok külügyminiszter megjegyezte.

Gyimesi szerint Ivan Korčok a magyar kormányt ért kritikáit tulajdonképpen Igor Matovič miniszterelnöknek és az OĽaNO-nak szánta.

Berényi József, az MKP politikai alelnöke csalódásának adott hangott amiatt, hogy a kormány nem a felvidéki magyarok érdekeinek megfelelően szándékozik módosítani az állampolgársági törvényt.

Berényi hangsúlyozta elkötelezettségét az állampolgársági kérdés rendezése mellett, egyúttal kilátásba helyezte, ha a parlament ebben a formában fogadja el a módosítást, Zuzana Čaputová államfőt arra kérik, hogy ne írja alá a törvényt.

Keresik annak lehetőségét is, hogy szükség esetén az Alkotmánybírósághoz forduljanak. Hozzátette azt is, ha a járványhelyzet engedi, utcai tiltakozásokon is készek kifejezni, hogy a törvény ebben a formában elfogadhatatlan a felvidéki magyar közösség számára.

Berényi bírálta Martin Klus külügyi államtitkár magyarok sértő megnyilatkozásait, értetlenségét fejezte ki, hogy Szijjártó Péter múlt heti komáromi látogatása miatt, ahol a magyar külgazdasági- és külügyminiszter találkozott az MKP vezetőivel és Gyimesi György képviselővel, behívatták a szlovák külügyminisztériumba a magyar nagykövetet. Berényi szerint erre semmi ok nem volt, ez bevett gyakorlat két uniós tagállam viszonyában.

Berényi elmondta, Ivan Korčokkal már korábban egyeztette a pénteki találkozóját. Fontosnak nevezte, hogy tárgyalásos úton rendezzék a feszültségeket.

Bízik benne, hogy a feszültséget a jövőben a szlovák külügyi tárca megnyilatkozásai sem fogják fokozni.

A cikket hamarosan videóinterjúkkal frissítjük.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »