Az MKÖ 1 milliót, a Most-Híd 1,75 millió eurót költött választási kampányra

Az MKÖ 1 milliót, a Most-Híd 1,75 millió eurót költött választási kampányra

A Belügyminisztérium honlapján már elérhetőek az egyes politikai pártok kimutatásai arról, hogy mennyit költöttek a 2020-as parlamenti választások előtti kampányra.

A Transparency Slovakia összegzése szerint az elköltött 22 millió euró az eddigi legtöbb Szlovákia történetében.

A legdrágább kampánya a Smer-SD-nek volt, közel 3 millió euró. Ennyi egyébként a törvényileg megengedett felső határ is.

A belügy honlapján ugyan egyes pártok, például az OĽaNO, a Sme rodina vagy a Máme toho dosť! kimutatása még hiányzik, de az már most valószínűsíthető, hogy a második legdrágább kampánya az alig 2 ezer szavazattal a parlamenti küszöb alatt végzett PS/Spolu-nak volt. Trubanék összesen 2,82 millió eurót költöttek.

Komoly összeget költött feleslegesen a kampányban a Most-Híd (1,75 millió euró) és az SNS (1,94 millió euró) is, de mindkét kormánypárt kiesett a parlamentből.

Hírdetés

1 millió euró feletti kampánya ellenére sem jutott be a törvényhozásba a Dobrá voľba (1,33 millió euró), Harabin Vlasť-ja (1,28 millió euró), a KDH (1,1 millió euró) és az MKÖ (1,048 millió euró) sem.

Az MKÖ és a Most-Híd kampánykiadásait összehasonlítva láthatjuk, hogy arányaiban mindkét párt körülbelül ugyanannyit költött ugyanarra. Több százezer euró ment el hirdetésekre, óriásplakátokra, önmaguk prezentálására.

A különbség köztük annyi, hogy míg Bugár Béláék az elő kampányban is elköltöttek több mint 70 ezer eurót, Menyhárt Józsefék talán alábecsülve a bejutást, csak a hivatalos kampányidőszakra összpontosítottak.

Ami a többi parlamenti pártot illeti, Kotlebáék 957 ezer euróba, a Za ľudí-nak 2,67 millió euróba került a parlamenti bejutás.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »