Az MFB szerint jogszerűen mondták fel a hitelszerződést a Zsolnayval

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. minden tekintetben saját szigorú belső szabályainak megfelelően járt el a hitelszerződések felmondása során – közölte a hitelintézet pénteken az MTI-vel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel kapcsolatban a sajtóban megjelent hírekre reagálva.

Az MFB közleményében felidézi: a bank 2016 májusában döntött a hitelszerződések felmondásáról és a fennálló követelés szakmai befektető részére való engedményezéséről. A hitelintézet szerint erre a lépésre azért volt szükség, mert a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 2009 óta egyetlen forintot sem törlesztett az MFB felé fennálló tartozásából.

Egyre nőtt a tartozás

A Zsolnay és az MFB közötti hitelszerződések 1999-ben és 2002-ben születtek, ezeket több alkalommal módosították, ugyanakkor ezeknek sem az esedékes részleteit, sem a kamatait nem fizette meg 2009 óta a társaság. A kamatokkal növelt hitelösszeg májusban 411 millió forintot tett ki, ebből a lejárt tőketartozás 226 millió forint volt.

A vállalat az elmúlt évek során számos lehetőséggel élhetett, hogy rendezze tartozását, ezt azonban még részleteiben sem tette meg, annak ellenére hogy ez ügyben számos egyeztetés zajlott a bank és az ügyfél képviselői között – írja az MFB.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosa több mint nyolcvan százalékos részesedéssel Bachar Najari Magyarországon élő, szír származású, svájci állampolgárságú üzletember, aki 2013-ban pályázat útján vásárolt részesedést a társaságban. A kisebbségi tulajdonos 19 százalékkal a Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt., a maradékon kisrészvényesek osztoznak.

Nem stimmelnek a bank papírjai?

Cséplő Petra, a gyár igazgatóságának elnöke az MFB-hitellel kapcsolatban korábban azt mondta, olyan közjegyzői okiratba foglalt felmondás érkezett a banktól, amelyben sem a szerződésszám, sem az összeg nem stimmelt.

A főrészvényes korábbi közlése szerint a hitel felmondása előtt 260 millió forintos vételi ajánlatot tettek az MFB-nek a korábbi tulajdonosok által felvett hitelekre. Az MFB a követelést – állításuk szerint az általuk ajánlottnál alacsonyabb áron – a West Hungária Baunak (WHB) értékesítette, amely a Zsolnay felszámolását kezdeményezte.

A Zsolnayt februárban Páva Zsolt pécsi polgármester kérésére stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a kormány. A városvezető ezt azzal indokolta, hogy a társaság évek óta jelentős tartozásokat halmozott fel pénzügyi szervezetekkel és közszolgáltatókkal szemben, és kétségessé vált, hogy fizetési kötelezettségeit rendezni tudja.

A vállalathoz június 17-én vagyonfelügyelőt rendelt ki a Zalaegerszegi Törvényszék. A pécsi közgyűlés májusban egy céget hozott létre azzal a céllal, hogy a Zsolnay – szerintük elkerülhetetlen – felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését, a Kaposvári Törvényszék cégbírósága azonban első fokon elutasította a Ledina Kerámia (LK) Kft. bejegyzés iránti kérelmét, amely a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából június elején mintegy 130-at átszerződtetett.

Lerakott 400 milliót

Bachar Najari szerdán bejelentette, hogy hétfőn saját vagyonából ügyvédi letétbe helyezett 400 millió forintot az MFB Zsolnayval szembeni követelésének fedezetéül, hogy a felszámolást megakadályozzák, bár jogosságát és összegét vitatják. Közölte továbbá, hogy ugyancsak saját vagyonából a június 27-ei határidőre átutalta a Zsolnayt terhelő 91 millió forintos helyi építmény- és iparűzési adót, az összeget azonban nem könyvelték el a Zsolnay számlájára, mert a vagyonfelügyelő nem ellenjegyezte. A társaság igazgatósági elnökének szerdai közlése szerint a főrészvényes minden követelést kifizetett, azokat is, amelyeknek az esedékessége még nem járt le, továbbá a peresítetteket is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »