Az MCV-jelentés titkosságának feloldását kéri a Legfelsõbb Igazságszolgáltatói Tanács

Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében kiadott jelentés titkosságának feloldását kérte szombaton a Legfelsőbb Igazságszolgáltatói Tanács (CSM), hogy a testület minden tagja férhessen hozzá a dokumentumhoz. Ugyanakkor azt is kérik, hogy a hozzáfűzések megfogalmazásának határidejét egy héttel későbbi időpontra tűzzék ki.

A CSM közleményben tájékoztatott, hogy elnöke és alelnöke pénteken este negyed kilenckor kapott elektronikus levelet az igazságügyi minisztériumtól azzal a felkéréssel, hogy szombaton 12 órakor a CSM egy tagja vagy egy arra felhatalmazott küldött jelenjen meg a minisztérium székhelyén, és vegyen részt a 2019-es MCV-jelentésről szóló megbeszélésen. Az igazságügyi minisztérium ugyanabban a levélben azt is közölte, hogy a jelentés titkos dokumentum, csakis a minisztérium székházában lehet tanulmányozni, és a megbeszélésen részt vevő küldöttek olyan személyek kell hogy legyenek, akik felhatalmazással bírnak titkos dokumentumokhoz való hozzáférésre.

A Legfelsőbb IgazsĂĄgszolgĂĄltatĂłi TanĂĄcs leszĂśgezi: precedens nĂŠlkĂźli ĂŠs megengedhetetlen a CSM alkotmĂĄnyos feladatkĂśrĂŠnek ellĂĄtĂĄsĂĄban, hogy az intĂŠzmĂŠny tagjai titkos dokumentumkĂŠnt tanulmĂĄnyozzĂĄk az MCV-jelentĂŠst. Az idő rĂśvidsĂŠge ĂŠs a megszabott feltĂŠtelek rĂĄadĂĄsul nem teszik lehetővĂŠ, hogy a dokumentumot olyan CSM-tagok is lĂĄthassĂĄk, akik nem rendelkeznek a titkosĂ­tott aktĂĄkhoz valĂł hozzĂĄfĂŠrĂŠsre feljogosĂ­tĂł hatĂĄskĂśrrel. A CSM szerint indokolatlan a titkos dokumentumok kĂśzĂŠ sorolni az MCV-jelentĂŠst, mert az legfentebb a „nem nyilvĂĄnos” kategĂłriĂĄba illik.

Hírdetés

A közlemény aláírói azt is nehezményezik, hogy az igazságügyi tárca mindössze néhány órát adott arra, hogy a CSM kijelölje egyik tagját a megbeszélésen való részvételre, ehhez a döntéshez ugyanis össze kellett volna ülnie a testületnek, a hatályos törvények tiszteletben tartásával. Mindez arra enged következtetni a Legfelsőbb Igazságszolgáltatói Tanács szerint, hogy tagjait valójában a minisztérium ki akarja zárni a jelentéssel kapcsolatos megjegyzések és vélemények megfogalmazásából.

A CSM ezért nyilvánosan kéri, hogy egy héttel hosszabbítsák meg a határidőt, és oldják fel a dokumentum titkosságát, hogy a testület minden tagja áttanulmányozhassa azt és megfogalmazhassa hozzáfűzéseit.

Ana Birchall igazsĂĄgĂźgyi miniszter kedden azt mondta, hogy az EgyĂźttmĹąkĂśdĂŠsi ĂŠs EllenőrzĂŠsi Mechanizmus (MCV) keretĂŠben kiĂĄllĂ­tott jelentĂŠst jĂśvő hĂŠt elejĂŠn mutatjĂĄk be. „ValĂłszĂ­nĹąleg diplomĂĄciai Ăşton juttatjĂĄk el hozzĂĄnk a hĂŠt vĂŠgĂŠn, ĂŠs jĂśvő hĂŠt elejĂŠn hozzuk nyilvĂĄnossĂĄgra” – mondta kedden a tĂĄrcavezető. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »