Az M3-as újabb két állomásán pörögtek föl a munkálatok

Az M3-as újabb két állomásán pörögtek föl a munkálatok

Újabb szakaszába lépett az M3-as metró felújítása, miután májusban átadták a középső szakasz három állomását (Kálvin tér, Corvin és Semmelweis Klinikák).

A kivitelező Swietelsky Építő Kft. az M3-as metró két olyan állomásán kezdte meg a munkálatokat, ahol eddig forgalmat bonyolítottak: a Lehel téren és a Nagyvárad téren – írja a magyarepitok.hu.

A Lehel tér állomást mint munkaterületet egy hónapja vették át, jelenleg kőburkolati bontásokat végeznek. Ezzel párhuzamosan szerkezetépítési munkák is folynak, a két új lift acélszerkezeti szerelése pedig már megtörtént.

Az állomáson egy nagyon fontos fázis is elkezdődik: az üzemi terekben azbesztmentesítést végeznek, hogy hozzáférjenek a szintek közötti elektromos átvezetésekhez. A munkafázis várhatóan három hétig tart, ezután kerülhet sor az elektromos kábelek elbontására.

A nagyterű állomáson a peronélek fölött egy acél, tűzgátló szerkezet is készül (füstkötényfal), aminek funkciója, hogy tűz esetén a füstöt a szellőzőcsatorna felé terelje. Mivel ezen a szerkezeten világítást, hangszórókat, mögötte pedig kábeleket is elhelyeznek, egy rendkívül összetett, több szakmát érintő munkáról van szó.

A Nagyvárad tér első rész-munkaterületét már 2021. januárjában átvehette a kivitelező: ez az aluljáró szint mintegy 1115 négyzetméternyi, utasforgalomtól provizórikusan elzárt munkaterület volt. A padlóburkolat, pillérburkolat, valamint falburkolat bontását itt már ekkor megkezdték. Ezt követték az új szellőzőcsatorna falazási munkálatai a lezárt területen.

Hírdetés

A portál felidézi, hogy a Nagyvárad téri megállót május 14-én zárták le az utasok előtt, azután, hogy átadták a Kálvin, a Corvin és a Semmelweis Klinikák állomásokat. A metrószerelvények azonban egy ideig továbbra is áthaladtak, de nem álltak meg.

A vágánytéri injektálási, szigetelés javítási munkálatok viszont már ez előtt megkezdődtek hétvégenként, hogy az idei nyári leállásban (amely június 18-tól augusztus közepéig tart) már gördülékenyen tudjon haladni a munkavégzés más vállalkozók részéről is. Az „A” jelű felszíni lift (D lépcsőkar) acélszerkezete, üvegszerkezete, földmunkái elkészültek, valamint az emelőberendezést is beszerelték. Ezzel egyidejűleg elbontották a régi állomási főszellőző berendezéseket és beépítették az újakat.

Az elmúlt másfél hónapban felpörögtek a munkálatok: a Nagyvárad tér május közepi lezárása óta gőzerővel látott neki a kivitelező a további feladatoknak. Elbontották többek között:

  • a peronon lévő gránit burkolat egy részét,
  • az aluljáró szinten fennmaradó kvarcit padlóburkolatot,
  • mindkét szinten a pillérek burkolatát,
  • az utasforgalmi térben lévő acél szerkezetű lépcsőt,
  • a peronvégi falakon, illetve a bejárat oldalfalán lévő Glasal burkolatokat, valamint
  • a „B” jelű felszíni lift (F lépcsőkar) aluljáró kapcsolatánál lévő vasbeton oldalfalat.

Mások mellett az aluljáró szinten az új szellőzőcsatornához födémnyílásokat vágtak, és befejezték a vágánytérben végzett injektálásokat, de megkezdődött az újonnan épülő vasbeton lépcső szerkezetépítése is, valamint elektromos és gépészeti munkákat is végeztek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »