Az ĽSNS szerint az oktatásügyi tárca eurómilliókkal támogat olyan kétes hírű főiskolákat, mint a diószegi Danubius

Az ĽSNS szerint az oktatásügyi tárca eurómilliókkal támogat olyan kétes hírű főiskolákat, mint a diószegi Danubius

Nyitókép: vsprace.sk

A Kotleba-féle ĽSNS a kétes hírű magán felsőoktatási intézményeknek szánt több millió eurós támogatások leállítását kéri Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi minisztertől.

Az ĽSNS-es képviselők rámutattak arra, hogy az oktatásügyi tárca több millió eurós támogatásban részesített különböző gyanús kutatási projekteket. Ľudovít Paulis, az oktatásügyi minisztérium államtitkára sajtótájékoztatójában kijelentette, hogy az ĽSNS által állított dolgok pontatlanságok halmaza, és nincsenek összefüggésben egymással.

Az ĽSNS állítása szerint a diószegi (Sládkovičovo) magán Danubius Főiskola 4,7 millió eurós támogatást kapott, miközben ennek az összeg felét egy magánvállalat kapta meg.

„Abban az időszakban, amikor a szlovákiai szakképzés több sebből is vérzik, teljes mértékben felelőtlen döntés eurómilliókkal megtömni a kétes hírű magán oktatási intézmények zsebét“

Hírdetés

– állítja az ĽSNS.

Milan Uhrík ĽSNS-es és EP-képviselő kedden levélben kérte az oktatásügyi miniszter arra, hogy vizsgálja felül a támogatásokat, állítsa le a kétes oktatási intézményeknek szánt eurómilliókat és inkább irányítsa át őket a minőségi állami egyetemekhez, iskolákhoz és óvodákhoz.

Az oktatásügyi államtitkár szerint a projekt költségeit 5,5 millió euróban határozták meg, ebből 4,7 millió euró az EU-ból van. A diószegi Danubius Főiskolán kívül a projektben benne van a Szlovák Műszaki Egyetem (STU), a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete, a nagyszombati Szent Cirill és Metód Egyetem, valamint az YMS vállalat.

Paulis elmondta, hogy a szerződésben 4,7 millió eurós vissza nem térítendő támogatásról van szó, amelyből a diószegi Danubius Főiskola 2,7 millió eurót kap. Az államtitkár szerint a szerződében meghatározott pénzösszeget egy olyan projektre kapják, ami a főiskolán létrejött Kiválósági Központot kívánja fejleszteni.

Az ĽSNS egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a diószegi főiskola rektora nem más, mint az uniós források körül kialakult botrány miatt távozó egykori oktatásügyi miniszter, Peter Plavčan.

Teraz.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »