Az LMP szerint a kormány kiüresítené az élettársi kapcsolatot

Az LMP szerint a kormány szerzett jogot venne el a bejegyzett élettársi kapcsolat kiüresítésével, ezért módosító javaslatot nyújtanak be a parlamentnek.

Szél Bernadett és Schiffer András, az LMP társelnökei szombati, MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: a kormány költségvetési salátatörvénybe rejtett javaslata egyetlen betű megváltoztatásával tenné kérdésessé a bejegyzett élettársak jogosultságait, akik élete ezek után a jogalkotó és a jogalkalmazók jóindulatától függne.

Emlékeztettek, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat a 2012-ben hatályba lépett alaptörvény után is létező intézmény maradt. Álláspontjuk szerint, ha az Országgyűlés többsége megszavazza a módosítást, akkor azzal olyan családokat lehetetlenítenek el, akik eddig joggal alapozták életüket arra, hogy meglévő jogaik biztonságban vannak.

Az ellenzéki politikusok közleményükben arra szólították fel a kormánypárti képviselőket, hogy döntésükkel ne tegyék tönkre mások életét, pusztán azért, mert nem férnek bele a családról és házasságról alkotott szűk felfogásukba.

A múlt héten a Magyar Liberális Párt közölte, hogy törvénymódosító javaslatot nyújt be az élettársi kapcsolat kiüresítése ellen, és az Együtt is jelezte, hogy módosító javaslatot készül beadni, a Demokratikus Koalíció pedig tiltakozott a regisztrált élettársi kapcsolatban élők diszkriminálása ellen.

A Magyar LMBT Szövetség szerdai közleményében azt írta: a kormány kedden a költségvetési salátatörvénybe “rejtve” a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének kiüresítését célzó javaslatot nyújtott be a parlamentnek. Felidézték: Magyarországon az azonos nemű párok 2009 óta létesíthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot. A törvény általános érvénnyel rendeli alkalmazni a házastársakra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársakra, néhány fontos, a törvényben tételesen rögzített kivételtől eltekintve (gyermekvállalás, névviselés). A tervezett módosítás ennek az utalószabálynak az alkalmazhatóságát korlátozná – írták.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »