Az LMP-szavazók háromnegyede utálja Gyurcsányt

Az LMP-sek háromnegyede elutasítja Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt, a DK jelenlegi elnökét – írja az Index a birtokába került belső használatra készült LMP-s népszerűségi kutatás alapján.

A mérésből ugyanis kiderül, hogy az ellenzéki szavazók (tehát a balosok és a jobbikosok) 46 százaléka szerint Gyurcsány Ferencnek meghatározó szerepe van abban, hogy nem lehet leváltani Orbán Viktort, ugyanakkor 45 százalék mondja azt, hogy a korábbi miniszterelnökre is szükség van a kormány elmozdításához. De az LMP frakcióját nem ez az adat győzte meg, hanem az, hogy a párt saját szavazóinak 76 százaléka Gyurcsányban a változás akadályát látja.

 

A párt öt politikus népszerűségét is megmérette, ebből az derül ki, hogy a DK-elnöke nincs vészesen lemaradva, és a pártja támogatottságát sem húzza le teljesen. Az viszont kiderült, hogy a legnépszerűbb Szél Bernadett, az LMP társelnöke 41 százalékkal, őt követi az MSZP-s Botka László (34 százalék), a harmadik a DK-s Vadai Ágnes (32), majd a másik társelnök, Hadházy Ákos (31 százalék), az utolsó pedig Gyurcsány Ferenc 26 százalékos támogatottsággal.

Azt is megmérették, hogy mekkora az esély egy kormányváltásra: az ország 45 százaléka akarja, hogy az Orbán-kormány távozzon, de 43 százalék megtartaná a jelenlegi rendszert. Nem meglepő, hogy a fideszesek 94 százaléka nem akar kormányváltást, míg az ellenzék 95 százaléka igen. A párton kívüliek 40 százaléka viszont szeretné, ha leváltanák a kormány, 26 százalék nem, 34 százalék pedig nem tudja.

Az Index szerint nem véletlen tehát, hogy miután az LMP megegyezett a Fidesz-KDNP-vel az alkotmánybírók személyéről és kétharmadhoz segítették a kormányt, utána beleálltak a DK-val való vitába. Mint emlékezetes, Schiffer András korábbi pártelnök és Hadházy Ákos a parlament folyosóján, a kamerák előtt szólalkozott össze a DK-s Varju Lászlóval. Schiffer pedig odáig merészkedett, hogy ÁVO-snak nevezte az egész pártot. 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »