Az izraeli hadsereg elutasítja az ENSZ vizsgálatának eredményét

Az izraeli hadsereg elutasította, és elfogultnak nevezte az ENSZ vizsgálatának izraeli katonákat vádoló eredményét az al-Dzsazírának is dolgozó palesztin riporternő lelövéséről – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Hírdetés

Az izraeli hadsereg szóvivője elfogultnak nevezte az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának vizsgálatát, és felszólította a palesztinokat, hogy adják át a riportert eltaláló golyót.
   
A hadsereg illetékesei visszautasították az újságíró halálával kapcsolatos ENSZ vizsgálatot, amely szerint az izraeli biztonsági erők ölték meg az al-Dzsazíra riporternőjét, Shirín Abu Akla palesztin újságírót.
   
„A palesztinok megtagadták a golyó átadását és a közös vizsgálat lefolytatását, és ez jelzi megfontolásaikat. Ezen a héten a kabinetfőnök elrendelte a nyomozás kiterjesztését”- közölte az izraeli hadsereg pénteken.
   
Előzőleg, pénteken délelőtt, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága bejelentette: a rendelkezésükre álló fotó, képi és hangfelvételek ismeretében, valamint az izraeli hadsereg és a palesztin főügyész meghallgatása után egyértelmű, hogy a május 11-én lelőtt újságírónő halálát és kollégája sebesülését izraeli oldalról leadott lövések okozták. Az al-Dzsazíra emblematikus, amerikai állampolgársággal is rendelkező palesztin riporternőjét a dzseníni menekülttábor közelében akkor érte a halálos lövés, amikor az izraeli hadsereg rajtatütést indított a táborban tartózkodó palesztin fegyveresek ellen.
   
Az újságírónő jól felismerhetően sisakban és „sajtó” feliratú golyóálló mellényben volt, amikor minden előzetes felszólítás nélkül rálőttek, de a helyszínen abban a pillanatban nem volt fegyveres tevékenység palesztin részről – hangsúlyozta Ravina Shamdasani, a főbiztosság szóvivője. Az izraeli hadsereg előzőleg szakértői bizottságot állított fel a palesztin újságírónő halála körülményeinek kivizsgálására, melynek első, ideiglenes következtetései a Sirín Abu Aklát megölő lövedék két lehetséges forrását nevezték meg.
   
Eszerint vagy a palesztin fegyveresek izraeli katonai járművekre irányzott intenzív lövései találták el Abu Aklát – ugyanis e járművek irányában tartózkodott -, vagy egy olyan izraeli katona eltévedt golyója ölte meg, aki egy, a közelében lévő palesztin fegyveresre célzott. „A golyó átadása után szakszerű ballisztikai vizsgálat dönthet a két lehetőség között. Jelenleg a palesztinok nem válaszoltak arra a kérésünkre, hogy közös vizsgálatot folytassunk, vagy hogy ők közöljék velünk a vizsgálatuk eredményeit, beleértve a lövedék megismerését” – közölte korábban a katonai szóvivő.
   
Izrael felajánlotta, hogy a palesztinok képviselői (valamint egy amerikai szakértő) legyenek jelen és vegyenek részt a szakmai, patológiai, ballisztikai vizsgálatokban, sőt, a golyó igazságügyi orvosszakértői vizsgálatában is. „Palesztin részről nem válaszoltak ezekre a javaslatokra, és nincs együttműködés” – állították az izraeli hadseregnél.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »