Az isztambuli főügyész felajánlotta a gyanúsítottak törökországi felelősségre vonását

Az isztambuli főügyész, Irfan Fidan hétfői találkozójuk során felajánlotta szaúdi kollégájának, Szaúd bin Abdallah al-Muadzsibnak a Hasogdzsi-gyilkosság Szaúdi-Arábiában letartóztatott 18 gyanúsítottjának törökországi felelősségre vonását, mivel az incidens Isztambulban történt – nyilatkozta a török elnök kedden az ankarai parlamentben újságíróknak.

Recep Tayyip Erdogan kifejtette: Fidan egyúttal megkérdezte al-Muadzsibtól, hogy ki küldte Isztambulba a gyilkosság napján, október 2-án a végrehajtókat, valamint, hogy ki az a “helyi kapcsolat”, akinek a szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi holttestét állítólag átadták.

A török államfő úgy fogalmazott: nem hagyhatjuk tisztázatlanul ezt az ügyet, különben “közös adósai maradunk az emberiségnek”.

Az isztambuli főügyészség “előre kitervelt és különös kegyetlenséggel végrehajtott emberölés” bűntette miatt múlt pénteken kérelmezte a 18 gyanúsított kiadatását. Szombaton Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter azonban kijelentette, hogy a bűnrészes embereket Szaúd-Arábiában fogják bíróság elé állítani.

A szaúdi főügyész hétfőre virradóra érkezett Isztambulba, ahol napközben Fidannal tartott megbeszélést. A találkozó 75 percen át tartott. Al-Muadzsib ezt követően vizsgálatot folytatott az isztambuli szaúdi főkonzulátuson, a gyilkosság helyszínén.

Hírdetés

Miközben Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn egy isztambuli sajtótájékoztatón hasznosnak nevezte, hogy a török és a szaúdi főügyész megosztja egymással a két fél párhuzamosan folytatott vizsgálatainak információit, a Yeni Safak török kormányközeli napilap kedden arról írt, hogy bár al-Muadzsib a török hatóságok kezében lévő tárgyi bizonyítékok, hang- és videofelvételek átadását kérte a hétfői találkozó során, kérését visszautasították. Fidan csak a kihallgatott főkonzulátusi alkalmazottak vallomásait osztotta meg kollégájával – számolt be róla a Yeni Safak.

A napilap úgy tudja, hogy a szaúdi főügyész – a szaúdi külügyminiszterhez hasonlóan – leszögezte: a 18 gyanúsítottat Szaúd-Arábiában fogják bíróság elé állítani.

Al-Muadzsib ugyanakkor megígérte, hogy Rijád “egészséges” eljárást folytat majd a gyanúsítottak ellen és felajánlotta Fidannak, hogy a török hatóságok akár személyesen is figyelemmel követhetik a pert.

Az Anadolu török állami hírügynökség keddi jelentése szerint a szaúdi főügyész kedden ismét tárgyalt török kollégájával, ezúttal is nagyjából egy órán keresztül, majd, ahogy hétfőn, ezúttal is a vahhábita királyság isztambuli főkonzulátusára látogatott.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »