Az Iszlám Állam népirtást hajt végre

A terrorszervezet módszeresen üldözi és pusztítja a jazidi közösséget Szíriában és Irakban.

Forrás: korkep.sk

“A népirtás jelenleg is zajlik” – írta közleményében Paulo Pinheiro. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának felhatalmazásával működő bizottság elnöke szerint az Iszlám Állam “az elképzelhető legszörnyűbb atrocitásoknak teszi ki a jazidi kisebbség elfogott tagjait”. A mintegy 400 ezer főből álló, etnikai-vallási kisebbséget mészárlásokkal, szexrabszolgasággal és más bűncselekményekkel próbálják igába hajtani, illetve elpusztítani, ami kimeríti a népirtás fogalmát.

A Szíriai Vizsgálóbizottság nevű szervezet 41 oldalas jelentésében sürgette a nagyhatalmakat és a Biztonsági Tanácsot, hogy tegyenek további erőfeszítéseket az Iszlám Állam (IÁ) fogságában raboskodó, legalább 3200 jazidi nő és gyermek kiszabadítására, és vigyék a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé a kisebbség ügyét.

A bizottság szerint az Iszlám Állam fegyveresei 2014. augusztus 3-án a jazidik fellegvárának számító, északnyugat-iraki Szindzsárból több embert Szíriába hurcoltak. A település közelében számos tömegsírra bukkantak. A szélsőségesek a jazidi nőket áruló rabszolgapiacok mellett internetes “embervásárokat” is indítottak, amelyekhez egy kódolt applikáción keresztül lehet hozzáférni.

A bizottság a jelentést több tucat túlélő tanúvallomása alapján készítette, és neveket is tudnak kapcsolni az elkövetett bűncselekményekhez. “Részletes információnk van a helyszínekről, a bűncselekményekről és az elkövetők nevéről” – mondta Vitit Muntarbhorn, a bizottság tagja. A csoport már megkezdte a bizalmas információk megosztását néhány, a külföldi harcosokat bíróság elé állító nemzeti hatósággal.

Az egyistenhívő jazidik saját hitrendszerrel rendelkeznek, amely több ősi, közel-keleti vallás elemeit ötvözi. Az Iszlám Állam eretneknek tartja a jazidikat, akik a halál vagy az áttérés között választhatnak, ha a dzsihadisták kezére kerülnek.

Forrás: vs.hu

The post Az Iszlám Állam népirtást hajt végre appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »