Az Iszlám Állam mustárgázzal támadhatott

Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy feltehetően mustárgázt vetettek be az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei egy észak-iraki légitámaszpont ellen, ahol a támadás idején amerikai katonák is voltak.

A Pentagon sajtószolgálatánál közölték szerdán, hogy a támadás előző nap, kedden dél körül történt. Az előzetes vizsgálatok során a támaszpontra lőtt lövedékek vagy aknák repeszein mustárgáz nyomait találták. A Pentagon sajtószolgálata nem közölte, hogy melyik támaszponton történt az eset.

A támadásban sem amerikai katonák, sem az általuk vezetett nemzetközi koalíció katonáinak nem esett bajuk, de nem tudni, hogy voltak-e áldozatok az irakiak között.

A felrobbant lövedékek repeszeit összegyűjtő tűzszerészek elővigyázatosságból fertőtlenítésen estek át.

Az ENSZ vizsgálóbizottsága augusztus végén közzétett jelentésében megállapította, hogy az öt éve tartó szíriai polgárháborúban a szemben álló felek többször is bevetettek vegyi fegyvereket. A huszonnégy fős szakértői testület összesen kilenc, 2014 és 2015 között történt szíriai esetet vizsgált, amikor vegyi fegyvereket vetettek be, ezek közül hat esetben nem tudta minden kétséget kizáróan megállapítani az elkövetők kilétét. A jelentés szerint bizonyítottnak találták, hogy két támadás a Bassár el-Aszad elnök rezsimjének tulajdonítható, egy pedig az Iszlám Államnak, amely Irakban is nagy területeket foglalt el, létrehozva kalifátusát.

A Damaszkusztól keletre fekvő Kelet-Gúta térségében 2013 augusztusában elkövetett, több száz ember életét kioltó vegyifegyver-támadás után a szíriai kormány beleegyezett abba, hogy beszolgáltatja vegyifegyver-készletét a nemzetközi közösségnek. Összesen 1300 köbméternyi vegyi fegyvert – közöttük mustárgázt és szarint – foglaltak le Szíriában. Többségüket az amerikai haditengerészet egyik hajóján semlegesítették.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »