Az Iszlám Állam leszámol a belső ellenséggel

Az Iszlám Állam leszámol a belső ellenséggel

Betiltották a dzsihadisták a burkát a katonai ellenőrzőpontokon az iraki Moszulban arra hivatkozva, hogy az ellenük küzdő harcosok ezzel álcázzák magukat az ellenük elkövetett merényleteknél. Vannak ugyanis olyanok, akik belülről veszik fel a harcot a terrorkalifátussal. Az ő büntetésük mindennél kegyetlenebb.

Különös óvintézkedést tettek a dzsihadisták az iraki Moszulban: az iráni Al-Alam News Network szerint a terrorszervezet két éve még kötelezővé tette a nők számára a burkát és a nikábot, most viszont be kellett tiltaniuk a test minden részét elfedő ruhadarabot a katonai létesítményekben és az ellenőrzőpontokon. Azt tapasztalták ugyanis, hogy ezek nagyban megkönnyítik azoknak a helyzetét, akik az Iszlám Állam (IÁ) parancsnokai ellen akarnak elkövetni merényletet.

A dzsihadisták által egykor kötelezővé tett ruhadarabban rejlő lehetőségeket persze már korábban felfedezték a terroristákkal nem szimpatizáló lakosok: Ibrahim Muszlem ellenzéki vezető már két és fél éve jelezte, hogy az IÁ-ellenes aktivisták nikábba öltözve vágnak át a biztonsági ellenőrzőpontokon. Ennek érdekében hozták akkor létre Rakkában az al-Hansza és az Um Riján nevű női milíciákat, amelyek – ellentétben a férfiakkal – már ellenőrizhették a nőket is az utcákon. Azonban a dzsihadisták jóval keményebb eszközöket is használnak, hogy megfékezzék a belső ellenséget.

Brutalitás csúcsra járatva

Nem kell tevőlegesen is felvenni a harcot az IÁ ellen ahhoz, hogy a kalifátusban valaki ellenségnek számítson. Múlt év elején a terrorszervezet az általa megszállt területeken arra hivatkozva tiltotta be a mobiltelefonok használatát, hogy azzal érzékeny információkat adhatnak át a lakosok az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíciónak, amely akkor már bombázta az IÁ iraki állásait. A rendelkezésnek pedig nyomatékot is adtak: három nő kezét vágták le, a szabályszegő férfiak kisebb büntetéssel úszták meg, őket „csak” megkorbácsolták a terrorszervezet tagjai.

Még öt évHiába veszít területeket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet a Közel-Keleten, a szélsőségesek a következő években továbbra is súlyos nemzetbiztonsági problémát fognak jelenteni az Egyesült Államoknak és Európának – mondta helyi idő szerint csütörtökön egy konferencián az FBI és a CIA vezetője. „A fenyegetés, amely a következő öt évben meg fogja határozni az FBI tevékenységét, az a kalifátus eltiprásának hatása lesz” – húzta alá James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója. (MTI)

A kalifátus viszont a katonai kudarcai nyomán egyre kegyetlenebb lett: miután a harcosaik Irakban elveszítették Ramadi városát, élve égették el őket Moszul főterén. Az Al-Alam szerint a brutális kivégzést figyelmeztetésnek is szánták, hogy így járhat a jövőben, aki nem védi Moszul városát. Más források viszont már ekkor arról számoltak be, hogy az IÁ gyerekeket és nőket is kivégzett kémkedés vádjával. Michael Pregent biztonságpolitikai szakértő már ekkor figyelmeztetett: ahogy az IÁ repedezik, paranoiássá vált, így a nőket és gyermekeket megfélemlítés céljából végzik ki.

Úgy látszik, az amerikai légicsapások érzékeny veszteségeket okoztak a kalifátusnak, ugyanis amikor ezek során az IÁ parancsnokait likvidálták, azonnal tisztogatás kezdődött a terrorszervezet soraiban. Nem is akárhogy. Nemrég például kitudódott, hogy miután márciusban az amerikaiak végeztek egy tunéziai dzsihadista parancsnokkal Irakban, az IÁ hajtóvadászatot indított a kémek ellen, akik szerintük információkat adtak át a katonai vezető hollétéről. Végül 38 gyanúsítottat végeztek ki nyilvánosan, egyeseket savas kádba dobtak, hogy így rettentsék el a helyieket a kémkedéstől.

A terrorkalifátusban azonban ma már az is elég ahhoz, hogy valaki ellenségnek számítson, ha a harc helyett megpróbálja elhagyni a csatateret. Júniusban, miután es-Sarkát városát visszafoglalták az iraki kormánycsapatok, az IÁ szó szerint megfőzte hét katonáját, akik a visszavonulás mellett döntöttek.

Vannak még bátor emberek

Ilyen kegyetlen büntetések közepette több mint hősiesség, ha valaki belülről, valóban felveszi a harcot a dzsihadistákkal. Májusban, amikor már javában folyt Falludzsa ostroma, kikerült az internetre egy videó, amelyen egy burkába öltözött nő kérte a kormányhadsereg segítségét, hogy szabadítsák fel a várost. A Facebookon közzétett felvételen – amelyet néhány óra alatt negyedmillióan néztek meg – a nő jelezte: a városban az emberek a gyerekeikkel inkább öngyilkosok lesznek, a folyóba vetik magukat.

Az orosz Sputnik News szerint a videó kikerülése után a dzsihadisták betörtek azokba a házakba, amelyeknek lakóiról azt sejtették, hogy közük lehet a produkcióhoz. Több mint száz nőt raboltak így el a város északi részéről, mielőtt végül elveszítették volna Falludzsát.

De ez sem akadályozza a kalifátusban élőket, hogy időről időre maguk kövessenek el merényletet az elnyomóik ellen. A burka betiltását például most az tette halaszthatatlanná, hogy az elmúlt hónapok során néhány lefátyolozott nő több IÁ-parancsnokot is a másvilágra küldött.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »