Az Iszlám Állam harcosai tömegesen adják meg magukat. Isten nevére esküdöznek, hogy befejezték

Az Iszlám Állam harcosainak korábbi elszántsága, miszerint a kalifátusért és a vallásért az életüket is fel kell áldozni, úgy tűnik egyre inkább veszít érvényességéből. Azután, hogy múlt héten az iraki hadsereg elfoglalta Havídzsa városát, több ezer férfi önként megadta magát. “Mi csupán szakácsok vagyunk” – mondják a kurd pesmergáknak a kihallgatáson, akiket céltudatosan keresnek fel, hiszen tudják, hogy a kurdok a saját foglyaikat nem ölik meg.

 

“Lehet, hogy ez valamiféle megegyezés, de az is lehet, hogy a rossz erkölcs játszott közre” – fejti ki csodálkozását a kurd nyomozók főnöke Dibisz városában arról, hogy vajon miért menekül ennyi iszlamista. Állítása szerint maguk az iszlamisták sem tudják, hogy a vezetőség miért parancsolta nekik azt, hogy adják föl magukat.

 

Havídzsa három napi ostroma után az iszlamisták összeszedték a családjukat és elmenekültek a városból. Azokból, akik maradtak, az iraki katonák háromszázat megöltek – írja az Iraqi News. Havídzsa elfoglalása után valami megtört a radikális iszlamistákban. A híressé vált kegyetlenségük és az Iszlám Államért hozott áldozatkészségük egyszerre a semmivé vált.

 

Fotó: Reuters

 

Szakácsok és hivatalnokok

 

Az Iszlám Állam még 2014-ben vette irányítása alá Észak-Irakot. Mára már csak az iraki-szír határ mentén tart hatalmában egy szűk sávot. Amikor júliusban az USA által támogatott iraki erők elfoglalták az Iszlám Állam bázisát, Moszult, a kalifátus de facto szétesett. Abban az időben a harcok kilenc hónapig tartottak, mégsem adta meg magát ennyi iszlamista – írja a The New York Times.

 

Nagyon sok fogoly azt állítja, hogy két-három hónappal ezelőtt csatlakoztak az Iszlám Államhoz, és egyszerű szakácsként vagy hivatalnokként dolgoztak. Ezt a „betanult” szöveget annyi fogoly ismételte el egymás után, hogy a pesmergák arra a következtetésre jutottak, hogy valaki erre tanította őket. Az elfogott iszlamisták többsége állítólag sosem látott és sosem hallott a foglyok kivégzéséről.

 

Nap nap után, szemtől szembe a kurdokkal a sok piszkos, mosdatlan férfi ereje is elszállt, kivéve egyet. Azt az egyet a pesmergák is tisztelték. Inkább távol ültek tőle és igyekeztek ügyelni a fegyvereik épségére.

 

Fotó: Reuters

 

Mindenki megrémült tőle

 

„Megjelent az ajtóban, és egyszerűen nagyobbnak tűnt, mint amekkora valójában volt. A nyomozó kikapcsolta az övét, a jobb kezét pedig a pisztolyára helyzete. A helyiségben mindenki rémült lett annak a férfinak a láttán még úgy is, hogy a háta mögött össze volt kötve a keze. A kemény, vállig érő borzas hajával Medúzára emlékeztetett. A szép arcán azonban a fekete szőrzetnek szinte alig volt némi jele” – írja a riporter.

 

Ez kíváncsivá tette a kurdokat, hiszen minden iszlamistának muszáj, hogy legyen szakálla. A 21 éves férfinak – állítsa szerint – nem nőtt szőrzet az arcán. Az egyike volt azon keveseknek, aki beismerte, hogy a testvérével együtt már régen csatlakozott az Iszlám Államhoz. A nevét – Maytham Muhammed Mohemin – mintha egyenesen a nyomozókra köpte volna. Hitt abban, hogy amit a radikálisok hirdettek, az helyes volt.

 

Az iraki offenzíva ideje alatt hét irakival és egy egyiptomival együtt egy búvóhelyen tartózkodott. Ezután egy havídzsai kormányzó azt parancsolta nekik, hogy meneküljenek el az iraki és a siíta egységek elől, mivel azok rendkívüli brutalitásukról híresek. A kormányzó azt mondta nekik, hogy az irakiak Iszlám Állam hívein kívül a családjaikat is megölik, ezért tanácsos, ha feladják magukat a kurdoknak.

 

Fotó: Reuters

 

 

“Istenre esküszöm”

 

Mohemin szintén tagadta, hogy részt vett volna olyan tömeges kivégzéseken, ahol az iszlamisták mindenkinek, aki nem tetszett nekik, levágták volna a fejüket. Azt állította, hogy egy egyszerű katona volt, aki sosem gyilkolt meg civileket és soha nem harcolt a kurdok elleni fronton. A nyomás után azonban fordult a kocka. Amennyiben beigazolódik a nyomozó azon gyanúja, hogy a híres Seekers of Martyrdom szervezet tagja, minden bizonnyal az élete nagy részét rácsok között fogja tölteni.

 

Az összes fogoly tudta, hogy miért éppen a kurdoknál kell magukat feladni. „Ők civilizáltabb, mint mi. Tudják, hogy ki a jó és ki a rossz” – mondja az egyik legyőzött iszlamista.

 

Mohemin az egyórás kihallgatás után kisebb lett, mint valaha. Nem tudja, viszontlátja-e még a feleségét és a gyerekét. A nyomozók azon feltételezését, miszerint az Iszlám Állam most azt tervezi, hogy fedezékbe vonul és alvó sejtként megvárja ennek az állapotnak a végét, Mohemin elutasítja. „Az Iszlám Államnak vége. Hiszek abban, hogy akkor, amikor a kormányzó arra szólítottak fel, hogy adjuk meg magunkat, az már mindennek a végét jelentette” – mondja Mohemin az Istenre esküdve, hogy igazat mond.

 

Forrás: HNonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Reuters


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »