Az Iszlám Állam fellegvárához közelednek Aszadék

Az Iszlám Állam fellegvárához közelednek Aszadék

Teljeskörű támadást indítottak a szíriai kormányerők, hogy kiszorítsák a dzsihadistákat Rakka tartományból. A terrorkalifátus fővárosára így már két oldalról is nyomás nehezedik: északról a kurdok szorongatják, délről most az orosz légierővel támogatott szír kormánycsapatok ágyúzzák a terroristák állásait.

Nehéz idők járnak az Iszlám Államra: az iraki Fallúdzsából egy héten belül kipucolhatják őket a kormányerők, de Szíriában is változott a helyzet. Tegnap ugyanis a szír hadsereg a Sivatagi Sólymok nevű félkatonai szervezettel támadást indított Rakka tartomány visszaszerzéséért.

Tabaka az első állomás

Mint azt korábban megírtuk, hétvégén hatalmas konvojban utaztak a Szíriai Arab Hadsereg katonái a Hama és Rakka tartomány közti határra, az Al Masdar News szerint a kormányerők főparancsnoksága adott parancsot Rakka felszabadítására. A lap akkor jelezte: a támadásra már az elkövetkező hetekben számítani lehet.

Azonban az iráni Fars hírügynökség szerint nem vártak sokat az Aszad-párti erők: a forrásaik szerint a szövetségeseikkel légi- és tüzérségi támadást indítottak, melynek célja, hogy átvegyék az ellenőrzést a tartomány felett. A hírek szerint az akciót az orosz légierő gépei is segítették.

Akcióban a kormányerők tüzérsége Tabaka visszafoglalásáért:

A libanoni al-Akbar nevű lap szerint a mostani hadművelet kezdeti célja Tabaka visszaszerzése, a várost az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) is célba vették. A Damaszkusz-párti lap ugyanakkor rámutat: az elkövetkező hetekben nem Rakka városát, hanem Tabakát és és az Aszad-tó vonalát akarják elérni a kormányerők..


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »