Az Iszlám Állam étellel zsarolja a lakosságot

MTI nyomán

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorcsoport úgy toboroz katonákat az iraki kormányerők és szövetségeseik elleni harcra az ostromlott Fallúdzsában, hogy csak azoknak az éhező, gyakorlatilag száraz datolyán tengődő családoknak juttat ételt, akik katonát adnak a szervezetnek – számoltak be a Reuters brit hírügynökségnek a városból elmenekült túlélők.

A szélsőségesek totális ellenőrzés alatt tartják az iraki fővárostól, Bagdadtól ötven kilométerre fekvő, az Iszlám Állam által 2014-ben elfoglalt város élelmiszer-ellátását.

A 23 éves, fallúdzsai Hanaa Mahdi Fajad, akinek sikerült elmenekülnie a településről, azt mondta, a dzsihadisták rendszeresen meglátogatták a gyakorlatilag éhező családokat, és ételt ajánlottak azokért cserébe, akiket besorozhattak katonának.

A lány hozzátette: a szomszédjuknak egy zsák lisztet ajánlottak a fiáért cserébe, ő azonban visszautasította, és elmenekült a családjával.

Mintegy 1500 túlélőt a Fallúdzsától keletre fekvő, kormányzati ellenőrzés alatt álló Garma városában, egy befogadó állomássá átalakított iskolában szállásoltak el. Közülük a legtöbben nők és gyermekek, mert a hadsereg a férfiakat átvilágítja, vannak-e kapcsolataik az Iszlám Állammal.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi biztosa kedden közölte, “rendkívül aggasztó, hiteles beszámolók” kerültek birtokába arról, hogy az iraki biztonsági erők kötelékében szolgáló fegyveresek, akik biztonsági átvilágítást végeznek a városból elmenekült férfiakon, számos esetben fizikai erőszakkal igyekeznek vallomásokat kicsikarni.

Múlt héten Haider al-Abádi iraki kormányfő bejelentette, szüneteltetik Fallúdzsa ostromát a polgári lakosság biztonsága körüli aggodalmak miatt.

Fajad beszámolója szerint a városlakók helyzete szinte reménytelen.

“A néhány nyitva tartó boltban az egyetlen, amihez hozzájuthattunk, nagyon régi, szárított datolya volt és azt is csillagászati áron adták”

– mondta.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »