Az Iszlám Állam egyik összekötőjét keresik Budapesten, ő is migránsként érkezhetett

Le Monde szerint Magyarországon folynak nyomozások, mert Salah Abdeslam telefonjának kielemzése rávilágított arra, hogy volt egy összekötő ember vagy sejt augusztus végétől november elejéig Magyarországon. Az segítő feltehetően a migránsok útvonalán érkezett.

A francia lap szerint a párizsi és brüsszeli merényleteket végrehajtó terrorcsoport szervezettsége sokkal összetettebb volt annál, mint amit eleinte a nyomozók elképzeltek.

“Volt egy segítő, aki Magyarországon maradt, augusztustól, egészen novemberig itt tartózkodhatott. A migránsok útvonalán érkezhetett, mint a terrorista sejtek tagjainak többsége. Az illető aztán továbbment Belgiumba,”

a terrorkommandó több ottani búvóhelyén is megtalálták a DNS-mintáját, amit nem tudtak azonosítani a hatóságok.

A márciusi brüsszeli támadások után a terrorsejt egyik búvóhelyén, a belgiumi Schaerbeekben megtaláltak azt a számítógépet, amelyet a terroristák búvóhelyről búvóhelyre hordoztak magukkal. Ebben szerepel egy november 13. elnevezésű dosszié, amely öt fájlt tartalmaz: Omar csoport, Francia csoport, Iraki csoport, Schipol csoport és Metro csoport elnevezéssel.

A Le Monde szerint a nyomozók azt gyanítják, hogy a terroristáknak öt kommandót kellett volna alkotniuk, nem pedig hármat, ahogy a párizsi merényletekkor történt.

Az Omar csoport a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud által vezetett úgynevezett terasz-kommandó volt, amely a párizsi kávéházi teraszok ellen hajtott végre merényletsorozatot. Omar ugyanis a támadásokat követően egy rendőri rajtaütésben megölt Abaaoud harci neve volt.

A Francia csoport hatolt be a Bataclan koncertterembe. Az ebbe a kommandóba tartozó három öngyilkos merénylő ugyanis Franciaországban született francia állampolgár volt.

Az Iraki csoport pedig a Stade de France nemzeti stadionnál felrobbant két iraki terroristát jelöli.

A Métro és a Schipol elnevezésű csoportok azonban nem illenek be a november 13-i merényletsorozatba. Brüsszelben március 22-én viszont egy metróállomáson robbantotta fel magát egy terrorista, ami arra utalhat, hogy eredetileg azt a támadást a párizsi metróban kellett volna végrehajtani.

A Schipol csoport az amsterdami repülőtér nevére utal, ami pedig azt jelenti, hogy eredetileg Amsterdamban is terveztek merényletet a terroristák.

A lap szerint létezett még egy négytagú kommandó, amely nem érkezett meg november 13-ra Párizsba, és végül Ausztriában letartóztatták a tagjait. Közülük ketten vallomást tettek, elismerték, hogy Párizsban kellett volna november 13-án merényletet végrehajtaniuk.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Busszal szállították a Magyarországra tartó migránsokatRomán műsorvezető: a magyar is migránsnép, amelynek nincs mit keresnie Európában
 

 

Rovatok: KülföldTelepülés: MagyarországCímkék: külföld, Magyarország, terrorizmus, dzsihádista terrorszervezet, migrációs válságForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »