Az Iszlám Állam célba vette Magyarországot

Lázár János elmondta, a magyar kormány komolyan veszi az Iszlám Állam üzenetét, amelyben terrorcselekménnyel fenyegette meg Magyarországot.

A tárcavezető megerősítette: a kabinet komolyan veszi az Iszlám Állam fenyegetését, nem becsüli alá, és mindent megtesz, hogy garantálja az ország biztonságát. A brüsszeli robbantásról szólva arról tájékoztatott, hogy az egyik magyar sérült, aki a brüsszeli magyar állandó képviselet munkatársa, elhagyhatja az intenzív osztályt, az állapota folyamatosan javul.

Lázár János kitért arra, hogy pénteken ötpárti egyeztetés lesz a Belügyminisztériumban a kormány terrorellenes akciótervéről, amely alapján eszközöket kapna a rendőrség terrorcselekmények elhárításához, megakadályozásához, felderítéséhez. A Miniszterelnökség vezetője reményét fejezte ki, hogy az ellenzék támogatni fogja az akciótervet.Lázár János hozzátette, a védelmi rendelkezések semmi olyan intézkedést nem fognak tartalmazni, amelyet más EU-s országban ne vezettek volna már be.

Szoros összefüggés van a bevándorlás és a terrorizmus között

Minél erősebb a bevándorlás és az iszlám nyomása, annál erősebb a terrorizmus veszélye – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, titkosszolgálati információkra hivatkozva.

Továbbra is elkötelezettek kvótakérdésben

Lázár János kiemelt feladatként hivatkozott a határátlépési pontokhoz érkezők szigorú ellenőrzésére és a határok védelmére. Hangsúlyozta azt is: noha jelenleg „kvótacsend” van az unióban a terrorveszély miatt, amikor az EU-török megállapodás mechanizmussá válik, akkor a kvótákat is megpróbálják működésbe hozni.

Megerősítette, hogy a kormány kitart az ügyben a népszavazási kezdeményezése mellett. A tárcavezető arról is beszámolt, hogy mintegy ezer önkormányzat foglalta határozatba, hogy támogatja a kormány kvótaellenes törekvéseit. Szegedre utalva ugyanakkor felvetette, hogy hány olyan település van, amely Brüsszellel tárgyal és be akarja fogadni a migránsokat.

Helytelen bevinni a politikát az iskolákba

Helytelennek tartja a kormány, hogy beviszik a politikát az iskolákba, ennek ellenére nem becsüli le a Tanítanék mozgalom felhívására tartott szerdai tiltakozást – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatóján.

A tárcavezető szerint ugyanakkor az előző napi megmozdulás kudarcba fulladt, a pedagógusok és a diákok is fontosabbnak tartják a tiltakozásnál a tárgyalást. Lázár János a Kormányinfón tájékoztatott a földárverések csütörtökön záruló második köréről is, amelyben 47 ezer hektárnyi földet értékesítettek. A családok otthonteremtési kedvezményéről (csok) közölte, hogy eddig 24 ezren érdeklődtek a csok iránt, 2 ezer család pedig már meg is kapta a támogatást.

Vasárnapi pihenőnap – a kormány lezártnak tekinti a kérdést

A kormány lezártnak tekinti a vasárnapi pihenőnap kérdését, a választóknak kell eldönteni, hogy kívánják-e felülvizsgáltatni azt – közölte Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor jelezte: a statisztikák cáfolják a kereskedők aggodalmát, a kiskereskedelmi forgalom ugyanis folyamatosan és egyre jobban növekszik. Az emberek 3-4 százalékkal költenek többet a vasárnapi boltzár óta – fejtette ki. Visszautasította azt is, hogy csökkent volna a munkahelyek száma. Ez nem igaz, több ezer új munkahely jött létre – mondta a tárcavezető.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »