Az Iszlám Állam betört az egyiptomi Sínai-félszigetre

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett pénteken annak a támadásnak az elkövetőjeként, amelyet a Sínai-félsziget északi részén, az egyiptomi biztonsági erők egyik ellenőrzőpontja ellen hajtottak végre az előző napon.

A dzsihadisták szerint 15 egyiptomi katonával végeztek, a hadsereg viszont úgy tudja, hogy 12-en vesztették életüket a csütörtöki támadásban. Az Iszlám Állam közleménye szerint felrobbantották az egyiptomi ellenőrzőpontot. Az egyiptomi hadsereg korábbi tájékoztatása szerint a katonák megöltek hármat a támadók közül.  Arról, hogy pontosan mi történt, többféle jelentés is napvilágot látott. A szóvivői közlemény szerint “fegyveres terroristák” egy csoportja előbb egy autóba rejtett pokolgépet hozott működésbe, majd tűzharcba keveredett a biztonságiakkal, és egy másik robbanószerkezetet is működésbe hozott.

Más biztonsági források korábban azt közölték, hogy először két rakétahajtású gránáttal vették célba az el-Arís városától délre lévő ellenőrzőpontot, majd álarcos fegyveresek gépkocsikból tüzet is nyitottak a biztonsági erők ott állomásozó tagjaira. A Sínai-félszigeten a hasonló incidensek megszaporodtak az észak-afrikai ország legrégebbi iszlamista mozgalmához, a mára már betiltott Muzulmán Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfő 2013-as megbuktatása óta. A térségben fegyveres felkelést folytató szélsőséges csoport 2014-ben hűséget fogadott az elsősorban Szíriában és Irakban tevékeny Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek, felvette a Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) nevet, és azóta több száz egyiptomi katonával és rendőrrel végzett.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »